Pokušaj glorifikacije simbola za nasilje nad političkim neistomišljenicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 08. 11. 2015. | Komentara: 0

Pokušaj glorifikacije simbola za nasilje nad političkim neistomišljenicima

NOVI SAD - Komentarišući proceduru koju je pokrenulo Ministarstvo za boračka pitanja za ekshumaciju posrmtnih ostataka pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, majora Ljubomira Vulovića i Radeta Malobabića iz Soluna za Beograd, pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Kristina Meneši kaže da se protivi toj inicijativi jer ona predstavlja nasilje nad političkim protivnicima kao legitiman vid političke borbe.
 
LSV

- Ovde se ne radi o tome da li je neko pristalica Aleksandra Obrenovića ili dinastije Karađorđević, da li je republikanac ili monarhista, niti o tome kako neko posmatra Sarajevski atentat, ovde se radi o tome da se pokušava glorifikovati jedna ličnost koja je u suštini bila Vladar iz senke i koja je, zapravo, simbol za nasilje nad političkim neistomišljenicima - rekla je za RTV Kristina Meneši.
 
Apisu, generalštabnom pukovniku Vojske Kraljevine Srbije, pripisuje se odgovornost za Majski prevrat 1903. godine kada je svrgnut i ubijen kralj Aleksandar Obrenović, iako je te godine Apis pre ubistva Obrenovića bio ranjen, kao i to da je jedan od inspiratora atentata na austrougarskog regenta Franca Ferdinanda u Sarajevu, što je, kažu istoričari, bio povod za izbijanje Velikog rata.
 
- Rezultati ova dva politička ubistva u kojima je, kažem, Apis učestvovao su najpre bili, nakon Majskog prevrata – sankcije jednog broja Evropskih država prema Srbiji zbog toga što, nova vlast koja je došla nakon tog ubistva nije imala snage da privede pravnoj državi učesnike u tim političkim ubistvima koja su se tokom te noći desila a to nisu samo bračni par Obrenović nego još brojni državni funkcioneri i rođaci ubijenog - kaže za RTV istoričar i član Političkog saveta LSV dr Milivoj Bešlin.

(BILSV, 08.11.2015)



Izjave | Subota, 02. 12. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti tema ovih izbora. Sačuvaćemo vojvođanski način života

Koalicija VOJVOĐANI – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš insistira na decentralizaciji i da se pokrajini vrate nadležnosti, kazao je kandidat za pokrajinskog poslanika Aleksandar Marton.
Izjave | Sreda, 29. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvođani se bore za bolju i bogatiju Vojvodinu

Resetovanje Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani je deo procesa smene generacija, a mladi i obrazovani ljudi, koji nameću svoje ideje, preuzeli su stranku. Ta obnovljena Liga treba da pošalje poruku da se mi borimo za bolju i bogatiju Vojvodinu, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine predsednik LSV-Vojvođani Bojan Kostreš.
Izjave | Nedelja, 19. 11. 2023. | Komentara: 0

Opozicija da shvati da je i u Vojvodini moguća promena

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da Ligi i drugim opozicionim strankama atmosfera, u kojoj su pokrajinski izbori raspisani, ide na ruku. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook