Potrebno posebno Ministarstvo za ekologiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 24. 02. 2016. | Komentara: 0

Potrebno posebno Ministarstvo za ekologiju

BEOGRAD – Zaštita životne sredine od 2000. je "podstanar" u javnim politikama i apsolutno je neophodno razdvojiti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pre svega, jer je poljoprivreda jedna od oblasti koja najviše zagađuje životnu sredinu i potpuno je nelogično da budu zajedno, ocenila je za Tanjug koordinatorka Zelene poslaničke grupe Nada Lazić.

– Trenutno su u jednom ministarstvu dve oblasti, koje su po prirodi suprotstavljene, jer je poljoprivreda jedna od oblasti koja najviše zagađuje životnu sredinu i potpuno je nelogično da budu zajedno. Teško je bilo za prihvatiti i kada je ekologija bila sa graditeljstvom, sa energetikom, ili sa naukom – rekla je Lazić, koja je i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine . Dodaje da je jedino u vreme Zorana Ðinđića to bilo posebno ministarstvo i naglašava da je u suštini neophodno da ta izuzetno velika, zahtevna, skupa oblast, bude samostalna.
Lazić smatra i da eventualnom podelom sadašnjeg na dva ministarstva ne bi bilo novih i većih troškova, jer bi se postojeći aparat "prepakovao", a ističe da bi sama životna sredina dobijanjem zasebnog ministarstva - dobila mnogo.


– Svi bi bili fokusirani na te probleme. Treba videti u ovom momentu koliko iznosi budžet Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pa biste videli da otprilike četvrtina, ili čak samo petina ukupne sume odlazi na zaštitu životne sredine – naglasila je Lazić. Navela je da Srbija izdvaja 0,4 odsto BDP-a za tu oblast i ocenila da je to ubedljivo najmanje u Evropi.

– Ako se stalno poredimo sa zapadnim zemljama, recimo Danska izdvaja četiri odsto BDP-a u te svrhe. Prosto, mi sa svoje strane treba da uložimo i sredstva. Ne možemo samo da se oslanjamo na evropske fondove – rekla je poslanica LSV. Ne slaže se sa tezom da će odvajanje ministarstva koštati, i naglašava da niko ne pravi poređenje koliko nas koštaju štete koje se čine delovanjem, ili nestručnim delovanjem.

– Ako na takav način budemo štedeli u ovoj oblasti, možemo samo da napravimo štetu. Na kraju se sve odražava na zdravlje ljudi, proizvodnju hrane, razvoj turizma, sve to ima efekte i ne može se posmatrati odvojeno – istakla je Lazić. Navodi da ogromnu ulogu imaju ministar finansija i premijer kao glavna ličnost, kao i da se za tu oblast moraju odvojiti određena sredstva, jer, kaže, tek kad mi budemo odvojili sredstva, onda ćemo moći i da ih dobijemo od drugih fondova, po modelu kako su to radile sve druge zemlje.

(BILSV, 24. 02. 2016)



Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

Izjave | Subota, 08. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Nikada više zloupotreba u javnom sektoru kao danas

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nikada nije bilo toliko zloupotreba u javnom sektoru kao danas. Komentarišući izjavu narodnog poslanika DS-a Srđana Milivojevića da Nikola Tesla danas ne bi mogao da očitava strujomere bez članske karte SNS, Kostreš je rekao da to nije daleko od istine.
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook