Profesionalizovati administraciju u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.

On je izjavio da će uskoro biti definisan položaj državnih i lokalnih službenika čije se pozicije menjaju posle izbora, odnosno biće utvrdjeno ko ostaje, a ko napušta radna mesta. Na javnoj raspravi "Političke stranke i angažovana javnost u Srbiji", Radaković je kazao da je administracija u Srbiji na lokalnom i državnom nivou neprofesionalna i politizovana i da Ministarstvo "ima ideju da se definiše ko posle izbora ostaje, a ko ide".

"Pomoćnici ministara su profesionalci i oni bi trebalo da ostanu " naveo je on i ocenio da medju zaposlenima u državnoj administraciji ima višak onih koji ne rade dobro, a manjak kvalitetnih i obrazovanih. Prema njegovim rečima, planira se formiranje institucije u kojoj bi se državni službenici obučavali i ocenjivali. On je kazao da će do kraja godine biti pripremljen zakon o lokalnim službenicima i da se mora raditi na zakonima "na kojima se zastalo" - zakonu o državnoj republičkoj komisiji i zakonu o odbornicima i lokalnim izborima.
Stručnjak za ljudska prava i doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić je tom prilikom istakao da pojedinac u Srbiji ništa ne može postići ukoliko nije član neke političke partije.

"Možete da dobijete mnogo i ako ništa ne vredite, a član ste partije i obrnuto. Nekompetentni ljudi su postavljeni na mnoga odgovorna mesta " ocenio je on.

Na javnoj raspravi u organizaciji Centra za razvoj civilnog društva (CRCD) ocenjeno je da je osnovni strukturalni problem Srbije što u procesu evropskih integracija veliki uticaj imaju političke stranke, odnosno izvršna u odnosu na zakonodavnu i sudsku vlast. Učesnici su podsetili da je u izveštaju Evropske komisija o napretku Srbije u 2008. godini kao najveći problem u ispunjavanju političkih uslova za prijem Srbije u EU naglašeno pitanje partijske kontrole nad poslaničkim mandatima i uloga Skupštine Srbije u izboru sudija.

(BILSV, 26. 10. 2010.)
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook