Proporcionalni izbori su pravičniji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 01. 2016. | Komentara: 0

Proporcionalni izbori su pravičniji

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je danas da ne postoji savršen izborni sistem i da je potraga za najboljim mogućim načinom predstavljanja građana dobra stvar. Komentarišući izmenu izbornih pravila koju je donela Skupština Vojvodine 2014. godine, on je u izjavi za RTV kazao da je to pozitivan iskorak u cilju pravičnog predstavljanja.

LSV

Mešoviti izborni sistem doveo do anomalija

- Mešoviti proporcionalno-većinski izborni sistem je doveo do niza anomalija. Pokazalo se da je taj sistem snažno nagrađivao relativnog pobednika izbora, a isto tako je štetio drugim političkim partijama. Distribucija poslaničkih mandata nije pratila matematiku izbornih rezultata. Dogodilo se da je stranka sa 20,98 odsto glasova osvojila 48 odsto poslaničkih mandata, a na primer stranka sa 11,04 odsto glasova 8,3 odsto mandata. To je predstavljalo drastično odstupanje od volje birača - objasnio je Marton.

On je dodao i da je postojala i velika nesrazmera u broju birača u izbornim jedinicama, pa su postojale i izborne jedinice sa 60 hiljada birača, ali i izborne jedinice sa sedam ili osam hiljada birača. To je, prema njegovim rečima, značilo da je u nekim izbornim jedinicama bilo potrebno i osam puta manje glasova da bi se osvojio poslanički mandat u odnosu na velike izborne jedinice.

- Nova skupštinska odluka garantuje pošteniju distibuciju poslaničkih mandata. Sasvim je sigurno da proporcionalni sistem izbora poslanika neće dovesti do velikih odstupanja u procentu glasova osvojenih na izborima i broju poslaničkih mandata koje će određena stranka imati. Zato je važeći izbor poslanika u Skupštini Vojvodine bolji i pravedniji od ranijeg i baš zato ga je LSV i predložila - kazao je Aleksandar Marton.

Kandidati LSV iz svih delova Vojvodine

Komentarišući kritike da će nova izborna pravila dovesti do toga da neće sve sredine biti zastupljene u pokrajinskom parlamentu, poslanik LSV je poručio da treba sačekati sam izborni proces i videti konačan sastav Skupštine.

- Nije nemoguće da će najveći deo lokalnih sredina imati svoje reprezente u novom sazivu predstavničkog tela građana Vojvodine. Treba istaći da je po važećoj odluci Vojvodina jedna izborna jedinica, pa su i svi poslanici, praktično, sem svojih stranaka i poslanici koji reprezentuju celu Vojvodinu - ocenio je Marton.

On je poručio i da će LSV imati kandidate koji dolaze iz svakog dela Vojvodine, jer na taj način želi da pokaže da je bitan svaki pedalj pokrajine i da će probleme rešavati preko izabranih predstavnika građana, te da nije bitno dolaze li oni iz Novog Sada, Zrenjanina, Bele Crkve ili Bača.

- Važno je još i naglasiti da je u životu svake političke stranke bitna ideje decentralizacije. Decentralizacija stranke jača samu stranku i doprinosi demokratizaciji odnosa u njoj. Decentralizacija je bitna činjenica kada govorimo o načinu odlučivanja u stranci, ali i distribuciji mesta u rukovodećim organima ili na izbornim listima. Srećan sam što u Ligi postoji jasna svest o tome i što i danas u Skupštinama Srbije i Vojvodine Ligu predstavljaju poslanici iz malih i velikih sredina, iz gradova, ali i sela. Tako će biti i ubuduće - poručio je vojvođanski poslanik LSV.

(BILSV, 26.01.2016)



Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook