Sedlarević: Ćirilica u Vojvodini nije ugrožena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 04. 08. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević: Ćirilica u Vojvodini nije ugrožena

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da ćirilično pismo u Vojvodini nije ugroženo. Ona je u izjavi za RTV naglasila i da bi tema razgovora trebala da bude funkcionalna nepismenost polovine stanovništva, a ne ugroženost bilo kog pisma.

LSV

- Ćirilica uopšte nije ugrožena. Ustav Republike Srbije kaže da je zvanični jezik srpski i pismo ćirilica. Možemo da pričamo o ugroženosti latinice, zato što je u Vojvodini u upotrebi šest službenih jezika i njihova pisma. Znači, i ćirilica i latinica. Ono što bi trebalo da bude mnogo ozbiljnija tema i čime bi trebalo da se bavi nadležno ministarstvo i Vlada, ali i svi mi, jeste to što je više od polovine stanovništva funkcionalno nije pismeno. To je ono što treba da nam bude tema, a nikako ugroženost bilo kog pisma, prevashodno ne ćirilice – rekla je ona odgovarjaući na pitanje „Da li je ćirilica ugrožena u Vojvodini“ u anketi emisije „Politbiro“.

(BILSV, 04.08.2018)



Izjave | Ponedeljak, 30. 01. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Prihvatiti francusko-nemački predlog, EU nema alternativu

Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za prihvatanje evropskog predloga o Kosovu, jer smatra da ulazak Srbije u Evropsku uniju nema alternativu, izjavio je predsednik LSV Bojan Kostreš i poručio da "između racija i emocija, moramo da izaberemo racio".
Izjave | Sreda, 25. 01. 2023. | Komentara: 0

SNS i SPS slepo podržavaju Vučića jer su podanici vladara, a boje se da će ih njegov odlazak uništiti

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kaže da je Aleksandar Vučić autoritaran političar koji ne dopušta da bilo ko i bilo šta, pored njega, bude u centru pažnje.
Izjave | Četvrtak, 12. 01. 2023. | Komentara: 0

Marton : Vučić poslao sina u RS jer nema hrabrosti da kaže svoj stav

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao sina Danila na obeležavanje protivustavnog Dana Republike Srpske u Bosni i Hercegovini jer nema hrabrosti da jasno kaže svoj stav.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook