Seksualno obrazovanje od danas u školama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 09. 09. 2013. | Komentara: 0

Seksualno obrazovanje od danas u školama

NOVI SAD – Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu rekla je danas da je seksualno obrazovanje samo jedan segment kojim će se baviti projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“  o čemu će od danas učiti učenici deset srednjih škola u Vojvodini.

LSV

Đaci će učiti i o međuljudskim odnosima, komunikaciji

Ona je gostujući u Jutarnjem programu na Radio-televiziji Srbije rekla da će na časovima zdravstvenog vaspitanja biti reči i o vršnjačkim, odnosno međuljudskim odnosima, emotivnim odnosima, veštini komunikacije, jer se u tom periodu mladi više okreću jedni drugima, a manje roditeljima i profesorima. Takođe, usvajanje informacija usmereno je na društvene mreže i internet, što nije adekvatno.

Čobanu je istakla da su na ideju o uvođenju ovog predmeta došli prilikom priprema za budžet i analizirajući projekte koji su aplicirali za finansiranje. Kako je navela, više od 60 odsto projekata se, na neki način, ticalo reproduktivnog zdravlja, ali su oni bili fokusirani uglavnom na Novi Sad.

- Mi nismo novosadski sekretarijat, nego pokrajinski sekretarijat i želeli smo da ono što slušaju deca u Novom Sadu mogu da čuju i deca u Vršcu, Beloj Crkvi, Irigu na jednako dostupan i valjan način. A to možete da ostvarite i da bude što veći obuhvat dece jedino preko škole – napomenula je Čobanu. Dodala je da će o reproduktivnom zdravlju učiti 1.200 đaka u pet gimnazija i pet stručnih srednjih škola, među kojima nema nijedne medicinske škole jer su oni, kako je rekla, svakodnevno u kontaktu sa ovom problematikom. Takođe, ravnomerno su obuhvaćene škole iz Banata, Bačke i Srema.

Radionice bez stega i stida

- Edukatore, predavače smo izabrali na javnom konkrusu i to su apsolventi Medicinskog fakulteta i odseka za psihologiju Univerziteta u Novm Sadu. Njih 20 je prošlo višednevne obuke za radioničarski rad, pošto ovi časovi nisu zamišljeni kao klasična predavanja, nego kao radionice gde će učesnici, odnosno đaci, najnormalnije razgovarati i pitati, bez stega i drugih sramota ili stida – istakla je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu.

Kako je rekla, sa istim ovim ciljem postoje savetovališta u lokalnim samoupravama, ali se u razgovoru sa decom došlo do saznanja da se ona osećaju stigmatizovano kada treba da odu u to savetovalište. Isti je slučaj i sa savetovalištima za narkomaniju ili alkoholozam.

Čobanu je rekla da će do juna biti završena uporedna analiza koja bi trebala da pokaže da li je uvođenje ovog predmeta bilo opravdano. Kako je istakla, ako ta analiza pokaže da takva edukacija ima smisla, pokrenuće inicijativu pred pokrajinskom i republičkom skupštinom da se taj predmet uvede za svu decu. Ako tako nešto ne bude moglo da se izvede, pokrenuće se inicijativa da bar u svim srednjih školama u svim opštinama i gradovima u Vojvodini bude uveden ovaj predmet. Takođe, nakon analize će biti odlučeno i da li će učenje o reproduktivnom zdravlju biti samostalan ili deo nekog predmeta.

(BILSV, 09.09.2013)



Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine održana je danas prezentacija nordijskog modela saradnje između država i regiona, u organizaciji Igmanske inicijative u Srbiji, a uz podršku potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević. Otvarajući ovaj skup, Sedlarevićeva je istakla da Vojvodina, osim što predstavlja "Evropu u malom", kao multikulturalna, multinacionalna i višejezična regija, predstavlja i sponu između Srbije i zemalja iz regiona.
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Izjave | Sreda, 23. 03. 2011. | Komentara: 0

Nismo spremni za povlačenje bilo koga od naših predstavnika iz Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine je zadovoljna radom naša dva člana vojvođanske vlade i mi nismo spremni da predložimo povlačenje bilo koga od njih dvojice - izjavio je danas za Jutarnji dnevnik Radio televizije Srbije zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook