Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

NOVI SAD -  U Skupštini AP Vojvodine održana je danas prezentacija nordijskog modela saradnje između država i regiona, u organizaciji Igmanske inicijative u Srbiji, a uz podršku potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević. Otvarajući ovaj skup, Sedlarevićeva je istakla da  Vojvodina, osim što predstavlja "Evropu u malom", kao multikulturalna, multinacionalna i višejezična regija, predstavlja i sponu između Srbije i zemalja iz regiona.

- Podsetiću da su AP Vojvodina i Skupština AP Vojvodine, bile te koje su nakon nemilih događaja iz devedesetih godina bile prve koje su uspostavljale saradnju i dijalog sa regijama iz zemlja sa kojima je Srbija imala nesporazume. Prvi oblik saradnje uspostavljen je sa Istarskom i Vukovarsko-srijemskom županijom, a ubrzo potom i sa Tuzlanskiom kantonom - rekla je Sedlarevićeva. Ona je uverena i da je ovom međuregionalnom saradnjom napravljen prvi korak u uspostavljanju dijaloga i saradnje na državnom nivou između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sedlarevićeva je dodala i da nordijski model saradnje može da posluži kao primer dobre prakse uspostavljanja odnosa u regionu.

- Naravno da ne možemo u potpunosti kopirati i preslikavati model saradnje jedne zemlje i regije na druge jer smo svi različiti, ali svakako možemo iskoristiti ideje na koji način može da se unapredi i institucionalizuje međudržavna i međuregionalna saradnja - naglasila je potpredsednica Sedlarević. Kopredsednik Igmanske inicijative i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov istakao je da nordijski model saradnje može da posluži kao primer Srbiji, jer su i nordijske zemlje u prošlosti imale izvesne nesporazume, koji su prevaziđeni a saradnja institucionalizovana. On je naglasio da se Igmanska inicijativa zauzima za uspostavljanje stalnih interparlamentarnih veza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te da u tome ima punu podršku predsednika ove četiri države i njihovih parlamenata. Popov je rekao da je zadovoljan što smo, prema njegovim rečima, na putu trenda koji donosi nadu da se događaji iz prošlosti neće ponoviti i da će se odnosi država u regionu normalizovati. O nordijskom modelu saradnje koji podrazumeva unapređivanje interparlamentarne saradnje, kroz stvaranje stalnih interparlamentarnih tela za pojedine oblasti kao što su bezbednost, ekologija, EU integracije, govorili su ambasador Finske u Srbiji Kari Vijalajinen, ambasadorka Danske Met Kjuel Nilsen i ambasador Švedske Krister Asp. Pored predstavljanja ovog modela saradnje, ambasadori su govorili i o praktičnim rezultatima saradnje nordijskih zemalja, kao i o mogućnostima njihove primene na naš region.

(BILSV, 24.03.2011.)
Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2024. | Komentara: 0

Podrška studentima koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je studente koji su juče blokrali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta s ciljem da onemoguće održavanje, kako su naveli, protivpravno organizovanih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

Član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, da mi nismo zapodenuli ratove u svetu i da smo za agresore bili kolateralna šteta“ nije istinita.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook