Stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 06. 2012. | Komentara: 0

Stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama

NOVI SAD - Uoči parlamentarnih izbora najavljivano je da će u budućem sazivu Republičkog parlamenta trećina poslanika biti žene, javlja RTS i konstatuje da je, nakon što su mandati podeljeni, jasno da će ih u poslaničkim klupama ipak biti manje.

Aleksandra Jerkov

Kako se navodi, Zakon o izboru narodnih poslanika ne predviđa da ženu koja ode iz parlamenta nasledi žena, već prvi slobodan kandidat sa liste. Povećanje broja žena na izbornim listama zatražile su amandmanom prošle godine poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov i Olena Papuga, kako bi u parlamentu bilo 30 odsto žena.

- To pokazuje da iako postoje zakonski okviri, iako postoje kvote iako postoje norme, stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama da ih postave na mesta odlučivanja i da očigledno nalaze način da se bore da zaista u našim skupštinama na svim nivoima i imamo faktički trećinu žena - smatra Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 12.06.2012.)



Izjave | Nedelja, 10. 04. 2011. | Komentara: 0

LSV traži izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenuće u narednih nekoliko dana inicijativu kojom će tražiti od Vlade Srbije da hitno ukine odredbu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na osnovu koje su poljoprivrednici obavezni da svake godine registruju traktore i ostala poljoprivredna vozila, istakla je danas portparolka LSV Aleksandra Jerkov.
Izjave | Nedelja, 10. 04. 2011. | Komentara: 0

Jovanović primio borce Prve i Druge vojvođanske udarne brigade

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović primio je danas u gradskom parlamentu delegaciju Sekcija boraca Prve i Druge vojvođanske udarne brigade. Jovanović je osmoro boraca Prve i Druge vojvođanske udarne brigade, povodom obeležavanja 68-godišnjice formiranja Prve vojvođanske udarne brigade. Ona je formirana na današnji dan - 11. aprila 1943. godine, a nekoliko dana posle nje, 20. aprila, i Druga vojvođanska udarna brigada.
Izjave | Subota, 09. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Srbija ne prepoznaje manjine kao potencijal

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da Srbija još ne prepoznaje manjine kao potencijal društva.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook