Stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 06. 2012. | Komentara: 0

Stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama

NOVI SAD - Uoči parlamentarnih izbora najavljivano je da će u budućem sazivu Republičkog parlamenta trećina poslanika biti žene, javlja RTS i konstatuje da je, nakon što su mandati podeljeni, jasno da će ih u poslaničkim klupama ipak biti manje.

Aleksandra Jerkov

Kako se navodi, Zakon o izboru narodnih poslanika ne predviđa da ženu koja ode iz parlamenta nasledi žena, već prvi slobodan kandidat sa liste. Povećanje broja žena na izbornim listama zatražile su amandmanom prošle godine poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov i Olena Papuga, kako bi u parlamentu bilo 30 odsto žena.

- To pokazuje da iako postoje zakonski okviri, iako postoje kvote iako postoje norme, stranke nisu spremne da povere poslaničke mandate ženama da ih postave na mesta odlučivanja i da očigledno nalaze način da se bore da zaista u našim skupštinama na svim nivoima i imamo faktički trećinu žena - smatra Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 12.06.2012.)



Izjave | Ponedeljak, 04. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Verujem da će naša dva člana ostati u Vladi Vojvodine

NOVI SAD - Skupština AP Vojvodine trebalo bi sutra da verifikuje odluku o smanjenju pokrajinske vlade sa 17 na 12 resora, tako što će se deset dosadašnjih sekretarijata integrisati u pet novih, a zamenik predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, rekao je danas za Press da očekuje će oba Ligina predstavnika u izvršnoj vlasti ostati na svojim pozicijama i nakon redukcije Vlade, te da će to uvažiti i vojvođanski premijer Bojan Pajtić.
Izjave | Nedelja, 03. 04. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ne postoje pravne prepreke za formiranje policijske uprave za Vojvodinu

BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas za Blic da ne vidi u čemu je problem da se realizuje zahtev LSV oko formiranja kooordinatora između sedam vojvođanskih policijskih uprava i centrale MUP-a u Beogradu budući da, kako tvrdi, za to ne postoje ustavne i pravne prepreke.
Izjave | Nedelja, 03. 04. 2011. | Komentara: 0

Marton: Sav gradski inventar ne pripada Zrenjaninu

ZRENJANIN - Iako se služe imovinom na svojoj teritoriji, opštine tom imovinom ne raspolažu. Pošto se, prema važećem zakonu, za sve se pita centralna vlast, zbog gomile dozvola, ni u najmanjem zaseoku nije lako otvoriti prodavnicu, preno je danas RTS.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook