Sve opasnije vršnjačko nasilje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 18. 07. 2016. | Komentara: 0

Sve opasnije vršnjačko nasilje

NOVI SAD – Poslanik LSV Aleksandar Jovanović ukazao je danas, govoreći o Izveštaju pokrajinskog ombudsmana za 2015. godinu, na probleme u vezi sa ostvarivanjem prava  deteta, a kao najveći problem naveo je vršnjačko nasilje. Jovanović je tokom rasprave istakao da se vršnjačko nasilje pojavljuje  godinama unazad, a da je pokrajinski ombudsman na njega ukazivao nadležnim institucijama.  LSV
 
 

Sve teži oblici nasilja 

– To nasilje postaje sve opasnije, krivično je teži stepen kriminaliteta i, što je još veći problem, on više nije vezan samo za vršnjačko nasilje. Nasilje se ne ispoljava samo prema deci u razredu ili školi, nego i prema nastavnicima i vannastavnom osoblju i to je ozbiljan problem koji treba da rešimo – naveo je Jovanović. Kako je dodao, taj problem nije moguće  rešiti tako što se napiše pravilnik ili poslovnik ili dodatna zakonska ograničenja, kojih, po njegovim rečima, ima dosta, već je poenta u tome da se o tome javno govori, da se skreće pažnja i da se svi kapaciteti ulože da se to promeni i izmeni.
– Kao što se vidi iz izveštaja, jasno piše da je ombudsman skretao pažnju nadležnim institucijama, prevashodno su to bili direktori, koji su u principu najviše odgovorni za funkcionisanje i bezbednost učenika u školi. Druge institucije na koje treba vršiti prtitisak jesu Centar za socijalni rad, lokalna samouprava, na kraju krajeva i policijska uprava u toj lokalnoj samouprvi – naveo je poslanik LSV.

Ulagati u predškolske ustanove

Aleksandar Jovanović je istakao i da bi, iako to ne spada u nadležnost pokrajinske administracije, ona morala da ulaže u izgradnju predškolskih ustanova, posebno u siromašnijim i nerazvijenim opštinama, jer, kako je naveo, postoji paradoks da iako je zbog demografskih problema dece sve manje, postoji veliki problem u gradovima sa manjkom mesta u predškolskim ustanovama. Dodao je da situaciju dodatno komplikuje činjenica da je zakonska obaveza roditelja da upišu svoju decu u predškolsku ustanovu pre polaska u osnovnu školu.
– Jasno je da predškolska ustanova nije pokrajinska nadležnost, ali bih želeo da se skrene pažnja i da članovi vlade čuju ovo i da shvate kolika je važnost da se pomogne izgradnja kapaciteta, odnosno vrtića u opštinama koje su nerazvijenije ili siromašnije. 

Aleksandar Jovanović se takođe na kraju zahvalio zamenici pokrajinskog ombudsmana Danici Todorov, ocenivši da je to trebalo da uradi i predsedavajući, pošto je reč o ženi koja je mnogo doprinela tome da se institucija ombudsmana unapredi. Jovanović je napomenuo da institucija ombudsmana kod nas postoji vrlo kratko i stalno mora da se unapređuje i neguje. 
– Ona nema ideju da kritikuje vlast, nego sve nas kao pojedince i pripadnike društva da dođemo do nečeg boljeg – zaključio je Aleksandar Jovanović.


 (BILSV, 18. 07. 2016)




Izjave | Utorak, 29. 08. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vlastima lični interes važniji od stabilnosti društva

Nijedna odluka Aleksandra Vučića i njegovog režima neće uspeti da skrene pažnju od činjenice da se u našoj zemlji sve teže živi i da su građanke i građani Srbije spremni za promene, mišljenja je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.
Izjave | Ponedeljak, 21. 08. 2023. | Komentara: 0

Marton: Susret Vučića i Orbana dobra prilika da uklone Hortijevu bistu iz parlamenta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Aleksandar Marton istakao je da bi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trebalo da iskoristi priliku da se tokom susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom informiše o uklanjanju biste Mikloša Hortija iz parlamenta te države.
Izjave | Četvrtak, 03. 08. 2023. | Komentara: 0

Protivustavno i neprikladno da državni organi slave krsnu slavu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je to što je Vojska Srbije dobila i u utorak prvi put proslavila krsnu slavu još jedan dokaz da je u Srbiji sve moguće kada ste na vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook