Ustav je pitanje svih pitanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 13. 05. 2014. | Komentara: 0

Ustav je pitanje svih pitanja

BEOGRAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da u Vojvodini mora da se dogodi ili rekonstukcija vlade, ili novi izbori, jer vlast koju Demokratska stranka ima u toj pokrajini apsolutno ne odgovara podršci koju ima u biračkom telu.

LSV

Čanak je novinarima u parlamentu rekao da je pitanje da li će se menjati odnosi u pokrajinskoj administraciji rekonstukcijom ili izborima da bi se uskladili sa realnim odnosom snaga, jer je jasno da vlast koju ima DS apsolutno ne odgovara podršci koju ta stranka ima u pokrajini.

– To nije pitanje normalnih oscilacija tokom mandata, nego je to pitanje kako je moguće da onaj koji je dobio jedva šest odsto podrške ima 100 odsto vlasti. To ne biva – kaže Čanak. Lider LSV je uveren da “tu nešto mora da se desi - rekonsturkcija ili izbori”.

– Ne bih da kalkulišem, ali znam da je Pokrajinski odbor DS sada zauzet izborima unutar DS i kada ti izbori prođu verujem da će situacija biti mnogo jasnija – zaključio je Čanak.

Kozmetičke promene Statuta

Lider LSV je u Narodnoj skupštini Republike Srbije rekao i da nije vredno govoriti o Predlogu izmenjenog Statuta Vojvodine, te da je tu zapravo reč o kozmetičkim izmenama. Čanak je uveren da je “cela halabuka oko Statuta posledica činjenice da je Vojvodina jedina bezopasna tema u ovoj zemlji, pa može da se prave bure u čaši vode iako je suštinski sve pitanje izmene Ustava”. Dok se Ustav ne promeni, naglasio je on, sve su “kozmetičke promene i šminkanje leša” i zato je “nevredno govoriti o navodnim promenama koje su se desile”.

Rasprava o simbolima, smatra Čanak, takođe je nevažna sve do donošenja novog Ustava, a “LSV neće dozovliti da se insistira na tradicionalnim simbolima i da se ta priča pretvori u čist falsifikat kao što je bilo pokušaja”.

– Te tradicionlane simbole neka potraže u muzejima pa ćemo onda razgovarati. To nije ni kozmetika, ovo ne izgleda lepše nego gluplje –  rekao je Čanak. On je, međutim, naglasio da će LSV i ovoga puta pokušati da bude što je moguće konstruktivinija i da ne dozvoli falsifikate, a kako će glasati zavisi od toga da li će se “barem malo neko držati činjenica u procesu donošenja Statuta”.

Političke nagodbe

Čanak je dodao da niko neće da se bavi nečim što nije važno i pitao kako to da ne može da se postigne konsenzus o finanisranju Vojvodine ili da se donese zakon o povraćaju Nacionalnog parka Fruška gora Vojvodini, jer je to jedino što pokrajina ima u komadu od šuma.

– To su sve političke nagodbe, a pitanje Ustava je pitanje svih pitanja i dok se on ne promeni u ovoj zemlji neće biti ništa normalno i u skladu sa realnošću – zaključio je Čanak.

(BILSV, 13. 05. 2014)



Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

Izjave | Subota, 08. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Nikada više zloupotreba u javnom sektoru kao danas

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nikada nije bilo toliko zloupotreba u javnom sektoru kao danas. Komentarišući izjavu narodnog poslanika DS-a Srđana Milivojevića da Nikola Tesla danas ne bi mogao da očitava strujomere bez članske karte SNS, Kostreš je rekao da to nije daleko od istine.
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook