Vojvodini sve manje nadležnosti u prosveti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 29. 10. 2015. | Komentara: 0

Vojvodini sve manje nadležnosti u prosveti

NOVI SAD – Nacrtom zakona o inspekcijskom nadzoru u prosveti, prema poslednjim informacijama, više nije predviđena mogućnost da lokalne samouprave i AP Vojvodina imaju prosvetne inspekcije, kao poverene poslove, upozorio je juče zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović.

LSV

Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine posvećenoj problemima u prosveti, Jovanović je podsetio da njegov sekretarijat početkom septembra pisao resornom ministarstvu upozoravajući da je tu reč o oduzimanju jedne od nadležnosti Vojvodine koju Zakon o o nadležnostima jasno propisuje.
– Pošto su zakoni isti u rangu, ako to bude doneto u tom obliku, onda će se postaviti pitanje ko će to raditi. Po meni je potpuno nenormalno da neki inspektor iz Beograda sedi i razmatra da li će neki pravni akt, na primer o izboru direktora, biti prekršen u Subotici ili u Leskovcu. Tu vrstu centralizacije smo viđali ranije, ona ne vodi nigde i ona je apsolutno pogrešna – rekao je Jovanović. Podsetio je da je slično i sa policijom, jer je MUP centralizovan, pa Novi Sad četiri godine nije imao načelnika, dok istovremeno niko nije odgovoran za porast kriminala u gradu. 

Šta je pokrajina uradila loše

– Stalno dolazimo u poziciju da se Vojvodini nešto oduzima, da mi Vojvođani stalno grizemo ono malo zuba što nam je ostalo i da govorimo - pa dokle. Pa, dokle stvarno? Čemu to služi? Šta je to pokrajina konkretno uradila loše, gde je sekretarijat nešto loše uradio – zapitao je Jovanović ističući da ne misli tu samo na sadašnju vladu već da je u pitanju trend. Nelogično je i to što, kako kaže, pokrajini se oduzimaju nadležnosti, a sa druge strane ostaje obaveza i odgovornost prema školama, pa mora da ulaže u nabavku opreme ili u poboljšanje učeničkog standarda, uključujući i subvencije za karte učenicima.
– Prošle godine smo dali 292 miliona dinara za osnovne i srednje škole, za učenički standard, a oduzima nam se i to malo nadležnosti – naveo je on. 

Neodrživo stanje u prosveti

Govoreći o jučerašnjem štrajku upozorenja prosvetnih radnika, Jovanović je napomenuo da pokrajina nema nadležnost po pitanju plata zaposlenih u prosveti, a ocenio je i da su oni dovedeni u vrlo loš položaj.
– Prvi put u istoriji njihov prosek plata ispod proseka plata u državi. To ne može da bude održivo stanje – istakao je Jovanović. Složio se i da štrajkovi koji traju u nedogled takođe neće doprineti boljem kvalitetu obrazovanja.
– Žao mi je što pokrajina, kao što je nekad imala, danas nema nadležnosti u ovome. Da imamo nadležnost, sigurno ne bi ovde bili, jer mislim da ne bi bilo ovoliko problema. Mnogi zahtevi - ne samo po pitanju finansija, da ne ispadne da se prosvetari bore samo oko toga da im plate budu veće - bili bi izlišni – rekao je Jovanović. 

Ko je odgovoran za bezbednost 

Kada je u pitanju bezbednost u školama, Jovanović je podsetio da je u junu ministarstvu prosvete, kao građanin, prosledio pismo kojim je pitao zbog čega se ne poštuju zakonski akti koji ovaj problem regulišu i predložio da se za narednu školsku godinu, ako se ništa ne popravi, učenicima obezbede panciri i šlemovi.
– Mene su roditelji pitali, kad dođem kući iz škole, da li si dobio jedinicu ili peticu, a danas da li si dobio batina. To nije nomalno – naveo je Jovanović. 
 
(BILSV, 29. 10. 2015)




Izjave | Utorak, 05. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Ne mogu biti zadovoljna položajem AP Vojvodine

NOVI SAD - Kao Vojvođanka i kao aktivistkinja za najširu autonomiju AP Vojvodine ne mogu ni u kom slučaju biti zadovoljna sadašnjim položajem APV. U ovom momentu imamo Ustav koji iz puno razloga nije dobar, a po pitanju Vojvodine mislim da su napravljene najveće greške " izjavila je u intervjuu za Hrvatsku riječ potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević.
Izjave | Ponedeljak, 04. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Verujem da će naša dva člana ostati u Vladi Vojvodine

NOVI SAD - Skupština AP Vojvodine trebalo bi sutra da verifikuje odluku o smanjenju pokrajinske vlade sa 17 na 12 resora, tako što će se deset dosadašnjih sekretarijata integrisati u pet novih, a zamenik predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, rekao je danas za Press da očekuje će oba Ligina predstavnika u izvršnoj vlasti ostati na svojim pozicijama i nakon redukcije Vlade, te da će to uvažiti i vojvođanski premijer Bojan Pajtić.
Izjave | Nedelja, 03. 04. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ne postoje pravne prepreke za formiranje policijske uprave za Vojvodinu

BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas za Blic da ne vidi u čemu je problem da se realizuje zahtev LSV oko formiranja kooordinatora između sedam vojvođanskih policijskih uprava i centrale MUP-a u Beogradu budući da, kako tvrdi, za to ne postoje ustavne i pravne prepreke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook