Vojvodini sve manje nadležnosti u prosveti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 29. 10. 2015. | Komentara: 0

Vojvodini sve manje nadležnosti u prosveti

NOVI SAD – Nacrtom zakona o inspekcijskom nadzoru u prosveti, prema poslednjim informacijama, više nije predviđena mogućnost da lokalne samouprave i AP Vojvodina imaju prosvetne inspekcije, kao poverene poslove, upozorio je juče zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović.

LSV

Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine posvećenoj problemima u prosveti, Jovanović je podsetio da njegov sekretarijat početkom septembra pisao resornom ministarstvu upozoravajući da je tu reč o oduzimanju jedne od nadležnosti Vojvodine koju Zakon o o nadležnostima jasno propisuje.
– Pošto su zakoni isti u rangu, ako to bude doneto u tom obliku, onda će se postaviti pitanje ko će to raditi. Po meni je potpuno nenormalno da neki inspektor iz Beograda sedi i razmatra da li će neki pravni akt, na primer o izboru direktora, biti prekršen u Subotici ili u Leskovcu. Tu vrstu centralizacije smo viđali ranije, ona ne vodi nigde i ona je apsolutno pogrešna – rekao je Jovanović. Podsetio je da je slično i sa policijom, jer je MUP centralizovan, pa Novi Sad četiri godine nije imao načelnika, dok istovremeno niko nije odgovoran za porast kriminala u gradu. 

Šta je pokrajina uradila loše

– Stalno dolazimo u poziciju da se Vojvodini nešto oduzima, da mi Vojvođani stalno grizemo ono malo zuba što nam je ostalo i da govorimo - pa dokle. Pa, dokle stvarno? Čemu to služi? Šta je to pokrajina konkretno uradila loše, gde je sekretarijat nešto loše uradio – zapitao je Jovanović ističući da ne misli tu samo na sadašnju vladu već da je u pitanju trend. Nelogično je i to što, kako kaže, pokrajini se oduzimaju nadležnosti, a sa druge strane ostaje obaveza i odgovornost prema školama, pa mora da ulaže u nabavku opreme ili u poboljšanje učeničkog standarda, uključujući i subvencije za karte učenicima.
– Prošle godine smo dali 292 miliona dinara za osnovne i srednje škole, za učenički standard, a oduzima nam se i to malo nadležnosti – naveo je on. 

Neodrživo stanje u prosveti

Govoreći o jučerašnjem štrajku upozorenja prosvetnih radnika, Jovanović je napomenuo da pokrajina nema nadležnost po pitanju plata zaposlenih u prosveti, a ocenio je i da su oni dovedeni u vrlo loš položaj.
– Prvi put u istoriji njihov prosek plata ispod proseka plata u državi. To ne može da bude održivo stanje – istakao je Jovanović. Složio se i da štrajkovi koji traju u nedogled takođe neće doprineti boljem kvalitetu obrazovanja.
– Žao mi je što pokrajina, kao što je nekad imala, danas nema nadležnosti u ovome. Da imamo nadležnost, sigurno ne bi ovde bili, jer mislim da ne bi bilo ovoliko problema. Mnogi zahtevi - ne samo po pitanju finansija, da ne ispadne da se prosvetari bore samo oko toga da im plate budu veće - bili bi izlišni – rekao je Jovanović. 

Ko je odgovoran za bezbednost 

Kada je u pitanju bezbednost u školama, Jovanović je podsetio da je u junu ministarstvu prosvete, kao građanin, prosledio pismo kojim je pitao zbog čega se ne poštuju zakonski akti koji ovaj problem regulišu i predložio da se za narednu školsku godinu, ako se ništa ne popravi, učenicima obezbede panciri i šlemovi.
– Mene su roditelji pitali, kad dođem kući iz škole, da li si dobio jedinicu ili peticu, a danas da li si dobio batina. To nije nomalno – naveo je Jovanović. 
 
(BILSV, 29. 10. 2015)




Izjave | Subota, 26. 03. 2011. | Komentara: 0

Jovanović: Mandati pripadaju odbornicima

NOVI SAD - Sednica Skupštine grada Novog Sada, koja je trebalo da bude održana juče, odložena je za naredni petak, pošto, ni posle jednosatne pauze, vladajuća većina nije uspela da obezbedi kvorum jer je 11 odbornika Ujedinjenih regiona Srbije odlučilo da ne učestvuje u radu sednice, piše današnji Dnevnik.
Izjave | Petak, 25. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, povodom obeležavanja 12 godina od početka NATO bombardovanja Srbije i Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, položili su danas venac na spomen obeležje u krugu kasarne Vojske Srbije "Jugovićevo".



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook