Zakon o javnoj svojini pred Vladom Srbije pre letnje pauze

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 03. 06. 2011. | Komentara: 0

Zakon o javnoj svojini pred Vladom Srbije pre letnje pauze

BEOGRAD - Među zakonima koji treba da budu usvojeni kako bi Srbija postala kandidat za članstvo jeste i Zakon o javnoj svojini, a zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je juče za Dnevnik RTS-a da očekuje da bez obzira na trenutne razlike koje eventualno postoje između predstavnika političkih stranaka i članova radne grupe, nacrt tog zakona bude prosleđen premijeru Mirku Cvetkoviću pre letnje pauze.

Bojan Kostreš

Kako je naveo, reč je o veoma kompleksnom pitanju zbog čega taj zakon i nije donet u prethodne dve ili tri godine, pre svega zbog političkih razlika.

"Ja sam blagi optimista i vidim veliku volju svih učesnika u razgovoru da se taj proces što pre okonča. Mislim da ćemo to uspeti da uradimo i mislim da ćemo ispuniti zadatak koji nam je premijer dao, a to je da mu uputimo taj nacrt zakona pre letnje pauze " naveo je Kostreš. Kada je u pitanju imovina AP Vojvodine, on kaže da tu postoji nekoliko polaznih tačaka o kojima se razgovara. Prva od tih tačaka, navodi on, jeste predlog da se Vojvodini, kao i u lokalnim samoupravama, vrati sva ona imovina kojom je raspolagala, pre 1995. godine i čuvenog Šešeljevog Zakona, dok sa druge strane postoji i zahtev da se Vojvođanima vrati sva imovina kojom je Vojvodina raspolagala pre miloševićevog puča iz 1988. godine.

"Važno je da mi danas imamo otvoren dijalog. Da vrlo argumentovano razgovaramo o svim pitanjima i da ćemo do nekog rešenja, koje će se sasvim sigurno pronalaziti između ova dva predloga, doći dogovorom. Da neće doći do blokade procesa " ističe on. Kostreš kaže da je jako teško utvrditi ukupnu vrednost imovine koja mora biti vraćena, pre svega zato što nisu sve lokalne samouprave u Srbiji popisale svoju imovinu. On je dodao da se radna grupa i ne bavi utvrđivanjem imovine po spisku, nego utvrđivanjem principa po kojima će imovina biti vraćana lokalnim samoupravama i AP Vojvodini.

"U ovom momentu postoje nedoumice da li da se i Vojvodini i lokalnim samoupravama vrati ona imovina kojom danas raspolažu ili da se vrati sva ona imovina koju su gradile te lokalne samouprave i AP Vojvodina. Ali mislim da to nije toliko veliki problem i da smo se tu u principu dogovorili oko načela " rekao je Bojan Kostreš i dalje sastanke radne grupe najavio već za narednu nedelju.

(BILSV, 03. 06. 2011.)

 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.
Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook