Jovanović primio učesnike srpsko-nemačkog programa razmene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 28. 09. 2015. | Komentara: 0

Jovanović primio učesnike srpsko-nemačkog programa razmene

NOVI SAD - Učesnice i učesnice projekta đačke razmene "Tipično srpsko – tipično nemačko, sličnosti i razlike" danas je u zgradi Vlade Vojvodine primio Aleksandar Jovanović, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

LSV

Ovaj projekat već šestu godinu realizuju đaci i profesori Zrenjaninske gimnazije i Gimnazije „Sveti Mihajlo" iz Švebiš Hala (Baden-Virtemberg).
Jovanović je u pozdravnom govoru naglasio da je ovaj vid saradnje dveju gimnazija izuzetno značajan za đake, jer ‒ pored izučavanja živog jezika ‒ mladi ne samo da imaju prilike da upoznaju istoriju, kulturu i uređenje jedne države i njen obrazovni sistem, već imaju i direktan uvid u svakodnevni život svoje generacije.
– Gosti su smešteni u porodicama svojih vršnjaka i tako se još više zbližavaju, jer imaju međusobni lični kontakt. Mladi, gde god se nalazili ‒ u ovom slučaju u Srbiji ili Nemačkoj ‒ među sobom lako, bez opterećenja komuniciraju jer imaju iste želje i iste ciljeve. To je izuzetno lep primer kako se može izvanredno sarađivati bez imalo predrasuda – rekao je Jovanović. U ovogodišnjoj đačkoj razmeni učestvuje petnaest učenika prvog i drugog razreda. Oni su s profesorkama nemačkog jezika ‒ Malinom Jovanović i Violetom Perin ‒ boravili u Nemačkoj od 13. do 20. maja ove godine. Tamo su imali priliku da vide kako funkcioniše školska svakodnevica njihovih domaćina. Znanje jezika vežbali su družeći se u školi i u porodicama gde su bili smešteni, ali i radeći na projektu. Ove godine to je bila jednočasovna radio-emisija koju su snimali uživo. Prva razmena đaka ostvarena je u junu 2009. godine, a do danas bilo je ukupno dvanaest susreta, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata.

(BILSV, 28. 09. 2015)



Saopštenja | Utorak, 07. 03. 2023. | Komentara: 0

Nećemo karanfile za 8. mart - hoćemo državne antifemicid alate

Za Međunarodni dan žena, 8. mart, pozivamo sve muškarce, sve žene, sve predstavnike institucija da nam, umesto karanfila, poklone inicijativu da država pokrene sinhronizovanu politiku protiv femicida.

Izjave | Utorak, 07. 03. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Zapad je rešen da u svom dvorištu reši sve konflikte, Rusija dugo neće biti akter u međunarodnim odnosima

Istoričar dr Milivoj Bešlin, jedan od potpisnika apela za prihvatanje evro-američkog sporazuma o Kosovu, istakao je da nije siguran da je taj sporazum istorijska šansa koja se nalazi pred Srbijom, ali da je svakako reč o veoma važnom procesu koji se dešava.
Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 03. 2023. | Komentara: 0

Zrenjanin poslednja rupa na svirali

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predstavnike zrenjaninske vlasti da se izjasne šta su učinili povodom najavljenog, a još uvek nerealizovanog početka izgradnje autoputa Beograd – Zrenjanin - Novi Sad.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook