Nećemo karanfile za 8. mart - hoćemo državne antifemicid alate

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 07. 03. 2023. | Komentara: 0

Nećemo karanfile za 8. mart - hoćemo državne antifemicid alate

Novi Sad, 07. mart 2023 - Za Međunarodni dan žena, 8. mart, pozivamo sve muškarce, sve žene, sve predstavnike institucija da nam, umesto karanfila, poklone inicijativu da država pokrene sinhronizovanu politiku protiv femicida.

LSV

Da pojednostavimo: Nećemo karanfile – hoćemo državne antifemicid alate!

Pokloniti inicijativu za nas znači uložiti napor da se učini najviše što se može da, umesto crnih hronika i ponekog uličnog protesta protiv femicida, bude aktivirana svaka moguća stepenica državnog i društvenog sistema da se on iskoreni.

Uzaludno je čekati da država i njene institucije same povedu rat protiv ove bolesno-nastrane pošasti ubijanja žena od strane njihovih partnera.

Sutra, umesto da odete do cvećare, pitajte svog kolegu iz Centra za socijalni rad šta bi moglo da se uradi da se zaštite žene koje partneri ubijaju jer smatraju da su im nešto dužne.

Umesto odlaska u cvećaru, pitajte koleginicu da li postoji neka lokalna inicijativa koja se bori da se angažovanijim pristupom društva menja svest nasilnika i donirajte tih 300 dinara njima.

Na 8. mart predložite kolegama sa fakulteta da se uradi ozbiljna studija o mogućem sistemskom rešavanju femicida.

Umesto karanfila, u ime svih nas, pitajte kolegu policajca šta bi njima pomoglo da se efikasnije bore protiv ubica svojih partnerki.

Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, umesto karanfila ženama za 8. mart, traže od vas da svako pojedinačno pita, zahteva, pokreće akciju, razgovara na kafi sa komšinicom, uplati malu donaciju, izađe na ulični protest ili napiše tri rečenice na svom profilu na društvenim mrežama da je sutra početak nove ere. To je era u kojoj ne čekamo da nam pitanje zaustavljanja ubijanja žena rešava neko drugi, nego mi sami, od sitnih do ogromnih koraka, samostalno, grupno, institucionalno – na svaki način, a pre svega to očekujemo od države.

Nevena Subotić
Članica Glavnog odbora LSVSaopštenja | Petak, 31. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Novim Zakonom o policiji formirati tužilačku policiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine snažno podržava predlog tužioca Predraga Milovanovića, člana Državnog veća tužilaca, da se zahteva uvođenje tužilačke policije u naš pravosudni sistem. 
Saopštenja | Četvrtak, 30. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Kabinet Ane Brnabić slep na loše stanje u sistemu protivgradne zaštite

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se bliži period godine u kojem postoji velika mogućnost za pojavu oluja praćenih gradom.
Odbori LSV | Sreda, 29. 03. 2023. | Komentara: 0

Pokrajina daje, mi ne uzimamo novac za pošumljavanje. Zašto?

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Novi Bečej Smiljana Stančić pitala je, na zasedanju skupštine, predstavnike vlasti zašto opština Novi Bečej godinama ne koristi ponuđena pokrajinska sredstva za pošumljavanje, koja su na raspolaganju svake godine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook