Kasarne vratiti Novom Sadu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 18. 01. 2012. | Komentara: 0

Kasarne vratiti Novom Sadu

NOVI SAD Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da bi kasarne, koje su izgrađene novcem grada, trebalo da budu vraćene Novom Sadu.

Aleksandar Jovanovic

Jovanović je, nakon uvida u dokumenta Istorijskog arhiva grada Novog Sada, rekao da je pojedine vojne objekte izgradio grad sopstvenim novcem, te da je logično da ti objekti budu vraćeni u vlasništvo Novog Sada.

- Uvidom u dokumente Istorijskog arhiva Novog Sada, pojedine kasarne u Novom Sadu izgrađene su novcem grada, a u prošlosti su ih koristile prvo komanda Mađarske, potom Jugoslovenska narodna armija, te Vojska Srbije - objasnio je Jovanović.
On je istakao da se u arhivskim građama, hronološki gledano, jasno vide odluke kako su pojedine kasarne izgrađene, ko je podigao kredit za njihovu izgradnju i ko ih je platio. Reč je o objektima u Petrovaradinu u podgrađu u delu Vaserštata, ali i o kasarni "Dr Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici.

- Istorijski posmatrano, ovi objekti nikad nisu bili u vlasništvu vojske, ona je bila korisnik. Kasarne su izgrađene kao opšte dobro, a opšte dobro ne može biti prodato. Postoje dokumenti koji jasno ukazuju da je još u drugoj polovini 19. veka, grad pokrenuo izgradnju kasarne na Futoškom putu, sadašnje kasarne "Dr Arčibald Rajs", za potrebe žandarmerijskog i pešadijskog puka - kazao je Jovanović. Prema njegovim rečima, postoje mnogobrojni zvanični gradski zapisi koji govore u prilog činjenici da je grad pribavljao potrebna dokumenta kako bi se izgradila kasarna u Futoškoj ulici, a da bi potom grad platio izgradnju kasarne.

- Svi ovi dokumenti jasno pokazuju da je Novi Sad podigao zajam, izgradio i održavao gradske kasarne, a da su ih vojske koristile. Sve je to plaćeno novcem iz gradske kase, tako da bi Novom Sadu trebalo da pripadne ono što je sopstvenim sredstvima izgradio - zaključio je Jovanović.

(BILSV, 18.01.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 20. 06. 2024. | Komentara: 0

Zar u Vojvodini ili Nišu nema porodica kojima je potrebna pomoć?

Vest da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opredelilo 10 miliona dinara za tri projekta lokalnih samouprava iz Republike Srpske samo je još jedan u nizu primera izostanka bilo kakve strategije za rešavanje demografskih problema u Srbiji.
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2024. | Komentara: 0

Orden dodeljen vladiki Kačavendi je šamar za sve građane Srbije i BiH

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da, u skladu sa unutrašnjim propisima crkve, poništi odluku o dodeli ordena penzionisanom vladiki Kačavendi. 
Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook