Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

NOVI SAD - Preko 700.000 građana AP Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu, iako je pravo na vodu kao ljudsko pravo garantovano međunarodnim pravom od 2010. godine. Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.

LSV

Najviše neispravnih vodovoda na teritoriji Srbije, kao i prethodnih godina, evidentirano je u Vojvodini, dok su najmanje kontrolisani seoski vodovodi, navodi se u poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Prema ovom izveštaju, u Vojvodini se nalazi najveći broj vodovoda kod kojih je utvrđena fizičko-hemijska neispravnost (osam od ukupno 12 neispravnih), kao i vodovoda sa udruženom neispravnošću (20 od 22).

U Vojvodini se nalazi čak četrnaest vodovoda u kojima je voda neispravna 100 odsto. Takvu vodu koriste građani Srbobrana, Čoke, Kanjiže, Ade, Bača, Bačkog Petrovca, Žablja, Titela, Sente, Kikinde, Novog Bečeja, Žitišta, Sečnja i Nove Crnje.

- Definisanje prava na vodu u Ustavu Srbije bila bi osnova za konačno rešavanje problema ispravne pijaće vode, a poznato je da je jedino kvalitetno rešenje izgradnja sistema regionalnih vodovoda. Dakle, prvi korak koji ćemo uraditi je iniciranje ovog pitanja kao ustavne kategorije, sa ciljem implementacije pri prvoj promeni Ustava, koja nas ubrzo čeka, kako bi se i ova bitna tema za život i zdravlje naših sugrađana sistemski rešila jednom za svagda - kaže za portal N1 Kolar.

Dodaje da će se LSV zalagati da se promene uvedu na način kako je to urađeno u Sloveniji, „da se u Ustav uvede da svi građani imaju pravo na pijaću vodu, da su vodni resursi javno dobro kojim upravlja država, kao i da je snabdevanje vodom neprofitna usluga“.

Kolar podseća i da bi problem pijaće vode u Vojvodini trebalo rešiti strategijama, i pokrajinskim i republičkim. On ističe da su Strategijom upravljanja vodama Republike Srbije do 2034. godine predviđeni sledeći regionalni vodovodni sistemi na teritoriji Vojvodine – Sremski regionalni sistem, Novosadski regionalni sistem, Bački regionalni sistem, Regionalni sistem gornje Tise i Južnobanatski regionalni sistem.

- Sistem pet regionalnih vodovoda u Vojvodini prepoznao je i Prostorni plan Republike Srbije od 2021. do 2035. godine. Jedini problem je što je za republičku i pokrajinsku vlast ova Strategija samo mrtvo slovo na papiru, nikakvi koraci prema rešavanju ovog strateški važnog pitanja se ne čine, dok građani Vojvodine već godinama čekaju na rešavanje ovih elementarnih životnih pitanja - kaže Kolar, naglašavajući da je ispravna pijaća voda u interesu svih građana Vojvodine i mora biti iznad svih partijskih i političkih interesa.

LSV je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da pročitaju Direktivu o vodi za piće u EU, koja je sredinom januara 2023. stupila na snagu, a koja ima za cilj da se dođe do nulte zagađenosti vode za piće, pitajući šta po tom pitanju radi Srbija. Kako se navodi u Direktivi, „države članice EU moraju da prenesu Direktivu u nacionalno zakonodavstvo i da se pridržavaju svih njenih odredbi“.

(SzILSV, 21.02.2023)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook