Kostreš: Dačiću, osudi Petera Sijarta ili podnesu ostavku!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 21. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dačiću, osudi Petera Sijarta ili podnesu ostavku!

Novi Sad, 21. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra inostranih poslova u Vladi Srbije Ivicu Dačića da osudi opasne teritorijalne pretenzije koje prema Vojvodini, odnosno Srbiji, pokazuje njegov mađarski kolega Peter Sijarto ili momentalno podnese ostavku.

LSV

Podsećamo da je Sijarto 17. aprila održao govor na događaju u Budimpešti dok je na monitorima sa obe strane bine bila prikazana mapa „velike Mađarske“. Ta mapa, između ostalog, uključuje i Vojvodinu. Potez Sijarta čini se još provokativnijim kada se zna da je skup na kojem je govorio imao radni naslov „Mir i bezbednost“, a savim dobro se zna da se politika teritorijalnih pretenzija uglavnom završava nemirima, ratovima i stradanjima.

Politika Orbanove Mađarske već godinama kao svoj temelj postavlja nacionalizam, istorijski revizionizam i baštinjenje kulta „velike Mađarske“.

I pored stalnih provokacija, kao što je bilo postavljanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju u zgradi mađarskog parlamenta ili Orbanovo prisutvo fudbalskoj utakmici sa šalom na kom su nacrtane granice „velike Mađarske“, država Srbija ćuti. Niti jedna jedina reč protesta, niti jedno jedino pitanje da se objasne postupci. Da sramota bude još veća, jesenas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Viktoru Orbanu orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Verovatno ga je okačio na Orbanov šal „velike Mađarske“.

U isto vreme, najviši predstavnici vlada Slovačke, Rumunije i Ukrajine žestoko su protestovali zbog teritorijalnih pretenzija i provokacija iz Mađarske.

Ivica Dačić mora da shvati da on nije ministar Viktora Orbana, nego građana Republike Srbije, čije interese, po slovu Ustava i Zakona o ministarstvima, mora da štiti.

Bojan Kostreš
Predsednik
Lige socijaldemokrata VojvodineIz medija | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Pobeda opozicije u Novom Sadu ozbiljno bi uzdrmala naprednjačku vlast

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik izjavio je da postoji veza između predstojećih izbora i dovođenja novog rukovodstva Pokrajinske vlade, na čijem čelu je sada Maja Gojković, a jedna od njenih zamenica Sandra Božić.
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš imenovao Aleksandra Olenika za člana Predsedništva LSV - VOJVOĐANI

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš imenovao je Aleksandra Olenika za novog člana Predsedništva stranke.
Odbori LSV | Nedelja, 19. 05. 2024. | Komentara: 0

Kandidatkinja koalicije Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook