Kostreš: Nismo tražili atribute države

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 06. 08. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Nismo tražili atribute države

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali nikada nije tražila ono što odlikuje državu - spoljnu, monetarnu, makroekonomsku i politiku bezbednosti, izjavio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Bojan Kostreš

- Zakodavnu, izvršnu i sudsku vlast ima deo pokrajina u evropskim demokratijama i to se ne smatra državnošću. Postoje teme države i njih Vojvodina nikada nije tražila za sebe. To su spoljna, monetarna, makroekonomska politika, politika bezbednosti, vojska ... To su stvari koje nas ne interesuju - rekao je Kostreš u intervjuu Tanjugu.

Koliko košta, platićemo

Ono što, međutim, interesuje LSV, dodao je Kostreš, jeste da ono što se proizvede u Vojvodini - tu i ostane.
- Koliko košta država, mi ćemo je platiti. Ako Vojvodina, kao jedan od bogatijih regiona u Srbiji treba da plati više, platićemo i više. Ali, recite nam koliko je to. Ne tražimo to samo za Vojvodinu. Mislim da je to mnogo bolje uređenje za čitavu državu Srbiju, za grad Beograd, i za buduće autonomne pokrajine koje budu formirane - rekao je Kostreš.
Prema njegovom mišljenju, kada je "počelo sve da se centralizuje, centralna vlada je postala usko grlo koje je otvorilo ogromnu mogućnost korupcije i nefunkcionisanja".
Kostreš je ukazao da se "sada novac sliva u republičku kasu, bez obzira po kom osnovu se ta kasa puni, sredstva se troše na osnovu nekih prioriteta koje definiše nadležni ministar ili neko drugi i to nije pravedan sistem".
- Takav sistem je doveo do toga da je Vojvodina osiromašila, a centralna Srbija se nije obogatila. Propali smo i jedni i drugi. Srbiji kao državi treba jak bogat Beograd, jaka i bogata Vojvodina, jaka i bogata Šumadija. Ostali delovi Srbije, koji možda nemaju u ovom momentu potencijal da se razvijaju, razvijaće se uz pomoć jakih. Ako smo svi slabi - to ne možemo - naglasio je.

Da opozicija to i ostane

Kostreš je uveren da vladajuća većina ima više razumevanja i senzibilnosti za pitanje autonomije Vojvodine, nego što to trenutno ima opozicija. Zato se nada, dodao je, da će tako biti i posle narednih izbora.
- Nadam da će oni i posle narednih izbora ostati opozicija. To je razlog zbog koga mi nismo u Vladi Srbije, ali je vrlo jasno i nedvosmisleno podržavamo. Kada je pravljena ova vlada doneli smo odluku da je podržimo i sada stojimo iza nje zbog saradnje sa Hagom, evropske politike, crvenog pasoša, zbog poboljšanja odnosa u regionu, tih tema koje su nama veoma važne - objasnio je Kostreš. On je, međutim, naglasio da to ne znači da je Liga spremna da odustane od svojih političkih ciljeva, niti da pogazi "neke svoje crvene linije".

Do sada smo uspevali da se dogovorimo

Kostreš je naglasio da je LSV do sada uspevala da se dogovori sa koalicionim partnerima i dodao da se nada da će tako biti i ubuduće, ali uz opasku da nije uvek bilo onako kako je ta vojvođanska stranka zahtevala. On je kao ilustraciju naveo to što se u vezi sa nivoom autonomije Vojvodine LSV ne slaže sa velikom većinom, a možda ni sa svim članicama vladajuće koalicije.
- Imam stalne konsultacije sa ljudima iz rukovodstva Demokratske stranke u Vojvodini i sa predstavnicima demokrata u Beogradu i ne doživljavam da su to dve stranke. Da LSV i DS u Vojvodini imaju jedinstvene stavove, bili bismo jedna stranka, a stavovi Lige i  Pokrajinskog odbora DS su poznati - Liga uvek, po pravilu, traži više za autonomiju Vojvodine - rekao je Kostreš. Prema njegovim rečima, to je upravo i vododelnica između Lige i demokrata u Vojvodini, koja datira od samog osnivanja tih stranaka. LSV i DS imaju različite stavove o tome koji nivo imovine treba da pripadne Vojvodini, dodao je Kostreš.
- Neke moje kolege smatraju da autoputevi, železnica..., ne treba da budu deo vojvođanske javne svojiine. Mi smatramo da treba, jer su to Vojvođani izgradili - rekao je on. Kostreš je ubeđen i da će se mnogo bolje upravljati železnicama i putevima na teritoriji Vojvodine, ako se to bude radilo iz Vojvodine, a ne iz Beograda, uz pojašnjenje da to nije zato što u Beogradu imaju loše odnose prema severnoj pokrajini ili joj žele loše, nego zato što je logično da neko više vodi računa o nečemu, kada ima manji krug odgovornosti. Kada je reč o narednim izborima, zamenik predsednika LSV je rekao da će na lokalne stranka izaći sama, a kada su u pitanju republički, verovatno će se o tome razgovarati sa DS-om.
- Ako budemo postigli dogovor, ići ćemo zajedno na izbore. Ako ne budemo postigli dogovor, ići ćemo sami - zaključio je Kostreš.

(BILSV/RTV, 06.08.2011.)
Izjave | Ponedeljak, 15. 07. 2024. | Komentara: 0

Projekat Jadar i rudarenje litijuma Rio Tinta nastavljeni u tajnosti

Komentarišući pomalo nezainteresovani osvrt Aleksandra Vučića na odluku Ustavnog suda, iako je danima bio najveći lobista Rio Tinta, član Predsedništva LSV – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da se predsednik Srbije, kao i uvek, krije iza drugih.

Saopštenja | Nedelja, 14. 07. 2024. | Komentara: 0

Puno je posla pred nama. Pobedićemo nasilničku i nedemokratsku vlast!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI danas obeležava 34. godišnjicu osnivanja. Jula 1990. godine, u danima narastajućeg nacionalističkog ludila, grupa Vojvođana formirala je političku partiju koja je od početka svog delovanja nastupala  sa snažnih antinacionalističkih i antiratnih pozicija.
Izjave | Subota, 13. 07. 2024. | Komentara: 0

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice...

Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država".ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook