Kostreš: Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 04. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji

NOVI SAD – Položaj Vojvodine govori o nivou demokratičnosti u Srbiji i to je upravo i glavni problem zašto 2023. nije usvojen Zakon o finansiranju Vojvodine koji je, po Ustavu, morao biti usvojen do kraja 2008. godine, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine je akt koji je po Ustavu morao biti usvojen do kraja 2008. godine. Uprkos najavama i obećanjima, to se nije dogodilo. Poslednji put da Vojvodina dobije ovaj zakon bio je pokušaj LSV 2019. godine. Tada je LSV Narodnoj skupštini Republike Srbije predložila svoju verziju zakona, ali je on bio odbačen kao neosnovan.

Novi pokušaj najavio je Pokret slobodnih građana, ističući da će Skupštini Srbije podneti Predlog za izradu zakona o finansiranju Vojvodine.

Bojan Kostreš u izjavi za Euronews ističe da LSV podržava tu inicijativu jer je svaka takva inicijativa koja dolazi iz Beograda – dragocena.

Upitan zašto taj zakon nije usvojen u periodu od donošenja Ustava do 2016, kada je LSV, zajedno sa Demokratskom strankom i SVM-om, bila u vlasti u pokrajini, Kostreš kaže da je svaka inicijativa iz Vojvodine bila zaustavljena u političkom Beogradu.

- Svaka inicijativa koja je dolazila da li iz Vlade Vojvodine, da li iz vojvođanske skupštine, da li od određenih političkih partija, grupacija partija, bila je svaki put zaustavljena u političkom Beogradu – zaključio je Kostreš.
 
(SzILSV, 04.03.2023) 



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook