Kostreš: Za Ligu najvažniji položaj Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 20. 05. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Za Ligu najvažniji položaj Vojvodine

BEOGRAD – Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine prilikom promene Ustava bitno je da Vojvodina ima punu autonomiju i pravo da upravlja resursima na svojoj teritoriji, ali i pitanje lustracije, istakao je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On je na prvoj sednici skupštinskog Akcionog tima za reformu političkog sistema rekao da se nada da će tim imati razumevanja prema Vojvodini i njenoj autonomiji.

LSV

Zakon o finansiranju kasni sedam godina

– Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine sigurno je najvažnija pozicija Vojvodine, Zakon o finansiranju Vojvodine koji, na žalost, nije donet već sedam godina. Nadam se da ćemo se time baviti – ukazao je Kostreš. U izjavi za Tanjug, nakon sednice, Kostreš je podsetio i da je Vojvodina, odnosno njena skupština 1945. godine donela odluku da se priključuje Republici Srbiji i da ima pravo na svoju punu autonomiju.Takođe, Kostreš je ukazao da Ustav Srbije sigurno mora biti promenjen i da je Liga 2006. godine, kada je pozivala na bojkot ustavnog referenduma, upozoravala da on nije evropski, da će nas sputavati u evropskim integracijama, da je praktično nefunkcionalan i da će morati biti promenjen.
– Ustav Srbije mora biti promenjen. Ne znam kako će on izgledati na kraju, on mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera, ali mora biti racionalan i realan i odražavati trenutnu situaciju u Srbiji – rekao je Kostreš, koji je mišljenja i da Akcioni tim neće raditi lako, da će biti suočen sa puno otvorenih pitanja i da će biti puno tenzija.
– Ali, ako prevladava zajednički stav da Srbija treba da ide putem EU i ako želimo da pronađemo najbolja moguća rešenja onda mislim da će grupa postizati rezultate i da ćemo uspeti da dođemo do rešenja koja će biti kvalitetna – veruje Kostreš. 

Preambula je prevara

Što se Lige tiče, on ističe da preambula Ustava nije prioritet, podsećajući da je Liga te 2006. upozoravala da je ona prevara, da ništa ne znači i da se status Kosova ne definiše preambulom Ustava nego suštinom na terenu.
– To je vrlo kompleksno pitanje i novim ustavom će morati na drugačiji način da bude  rešeno. Na koji način to ćemo videti – rekao je za Tanjug Bojan Kostreš.

(BILSV, 20. 05. 2015)



Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.
Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.

Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani moraju da imaju ispravnu pijaću vodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, posle nestanka električne energije u nekoliko susednih zemalja, da „Srbija mora da ima struju“. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook