Lazić: Šta je sa komunalnim naknadama za opštine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 03. 04. 2015. | Komentara: 0

Lazić: Šta je sa komunalnim naknadama za opštine?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić upitala je Vladu Srbije, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za lokalnu samoupravu kada će biti rešen problem komunalnih naknada, jer je trenutno održivost komunalnog sistema u lokalnim samoupravama dovedeno u pitanje.

LSV

Decentralizacija bez sredstava

Postavljajući poslaničko pitanje, Lazićeva je istakla da novi akt treba da bude u skladu sa članom 27 Zakona o komunalnim delatnostima i treba da propiše ko su obveznici komunalne naknade, koji su osnov i merila za obračun iznosa tih naknada, ko će biti oslobođen njihovog plaćanja, a treba i da utvrdi iznos koji će omogućiti lokalnim samoupravama da naplate ove svoje naknade. 

- Većina zakona koje je Skupština Republike Srbije usvojila poslednjih godina donela je nove nadležnosti jedinicama lokalne smaouprave, što je s jedne strane za poštovanje, jer bi se moglo podvesti pod princip decentralizacije vlasti. Ali se u poveravanju posla, nažalost, nije vodilo računa o sredstvima koja su neophodna za obavljanje prenetih nadležnosti – kazala je ona i dodala da nisu doneti podzakonski akti, pa se može govoriti o svojevrsnoj paralizi sprovođenja zakonske regulative.
 
Lokalne sredine u problemu

Lazićeva je podsetila da je Zakonom o komunalnim delatnostima određeno 14 delatnosti koje su obaveza lokalne samouprave, a koje su, kako je napomenula, od najvećeg značaja za ostvarivanje životnih potreba stanovništva. To su: snabdevanje vodom za piće, prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda, proizvodnja i distribucija toplotne energije, upravljanje komunalnim otpadom, gradski i prigradski prevoz putnika, upravljanje grobljima i pogrebne usluge, upravljanje javnim parkiralištima, obezbeđivanje javnog osvetljenja, upravljanje pijacama, održavanje ulica i puteva na nivou opština, održavanje čistoće na površinama javne namene, održavanje zelenih javnih površina, dimničarske usluge i delatnost zoohigijene.
 
- Drugim rečima, jedinica lokalne samouprave dužna je da stvori uslove i obezbedi kvalitet, obim, dostupnost i kontinuitet u pružanju svih osvih usluga. A postavlja se pitanje održivosti komunalnog sistema u lokalnim sredinama  jer one nemaju obezbeđene naknade, odnosno sredstva – naglasila je Nada Lazić.

Kako je objasnila, umesto naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, koja se po zakonu naplaćivala do 13. decembra 2013. godine, 1. januara 2014. je trebala biti uvedena komunalna naknada, ali to do danas nije učinjeno.

(BILSV, 03.04.2015)



Odbori LSV | Petak, 17. 05. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani ujedinjeni protiv režima

LSV – VOJVOĐANI su važan deo najšire opozicione koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“
Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.
Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook