LSV će se obratiti sudu i međunarodnim institucijama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 12. 06. 2015. | Komentara: 0

LSV će se obratiti sudu i međunarodnim institucijama

ZRENJANIN – Skupština Grada Zrenjanina usvojila je danas izmene Poslovnika koje je predložila nova čelnica lokalnog parlamenta, a koji, između ostalog, predviđa sankcije za odbornike koji se u svom izlaganju ne pridržavaju dnevnog reda, a ukida se i funkcija pomoćnika predsednice Skupštine grada.

LSV

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskom parlamentu Dejan Čapo najavio je da će se LSV obratiti nadležnom sudu, kako bi se utvrdila odgovornost zbog, kako je rekao, nezakonitog imenovanja pomoćnika predsednika Skupštine.

- Mi smo još pre dve godine upozoravali da grešite što uvodite pomoćnike predsednika Skupštine i da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da Skupština ima predsednika i svog zamenika, a vi ste imanovali prvo tri, pa onda dva pomoćnika, a sada sami brišete tu instituciju - rekao je u svom obraćanju odbornicima Čapo, a prenela RTV.

On je podsetio i na nezakonito oduzimanje mandata dvojici odbornika opozicije.

- I tada ste mislili da je to valjano, ali sud je odlučio drugačije. Ne znam ko, ali se bojim da će neko sada snositi krivičnu odgovornost jer je grad pare namenio nekome ko nije definisan zakonom. I mi ćemo se postarati da to dođe pred sud - poručio je šef odborničke grupe LSV.

Čapo je ocenio i da je, pre stavljanja predloženih izmena Poslovnika na dnevni red, trebalo konsultovati sve odborničke grupe, jer bi se na taj način doprinelo da tekst Poslovnika izgleda drugačije. Kritikovao je i novčane sankcije i istakao da predlagač nije precizno definisao razloge za izricanje opomena i kažnjavanje odbornika.

- Iznenađeni smo ovakvim predlogom i obratićemo se međunarodnim institucijama koje obavljaju monitoring rada ove institucije, a krajnji epilog biće nepovoljan po vladajuću koaliciju - dodao je Čapo.

(BILSV, 12.06.2015)



Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.
Saopštenja | Subota, 15. 06. 2024. | Komentara: 0

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku.

Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook