LSV podržava borbu protiv terorizma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 18. 03. 2015. | Komentara: 0

LSV podržava borbu protiv terorizma

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržaće Predlog zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, koji predviđa zamrzavanje imovine onima koji se nađu na listama terorista, njihovih finansijera i pomagača, istakla je danas poslanica LSV Olena Papuga.

LSV

Tokom rasprave o tom aktu, Papuga je napomenula da je Republika Srbija, kao punopravna članica organizacije Ujedinjenih nacija, ima obavezu da usaglasi nacionalnu zakonsku regulativu konvencijama UN čija je potpisnica. Dodala je da je država dužna da zaštiti svoje institucije i građane od svake vrste nasilja pa i savremenog terorizma, kao i da zakon i međunarodni standardi određuju način sprečavanja finansiranja  terorizma i pranja novca, zbog čega sprovođenje tih mera nije u nadležnosti samo jedne institucije ili jedne države.
Jedna od represivnih mera koja je inicirala i donošenje ovog  predloga zakona, odnosi se na aktivnosti čiji je cilj sankcionisanje terorista, terorističkih organizacija i njihovih finansijera.
– Represivnost mera podrazumeva kompleksna delovanja u pogledu sprečavanja korišćenja teritorija država od strane terorista i njihovih finansijera, ali i kontrolu granica, u cilju sprečavanja prelaska takvih lica na teritoriju država članica. Stoga su države u obavezi da u nacionalno zakonodavstvo uvrste i meru koja se odnosi na sprečavanje korišćenja imovine i sredstava navedenih lica, odnosno da ograniče raspolaganje imovinom i sredstvima koja se nalaze na teritoriji tih država – navela je Papuga.
Ukazujući da ograničavanje raspolaganja imovinom terorista i označenih lica, do sada nije regulisano u našem zakonondavstvu, Papuga je ocenila da predloženi akt ima za cilj uspostavljanje zakonskih mehanizama za zamrzavanje imovine osobama koje se nađu na listama terorista i njihovih finansijera i pomagača.
– Takođe, od strane zakonodavaca je predviđeno da predlog zakona reguliše kako će se  označiti ta lica, kako će se doneti rešenje u ograničavanju imovinom i tako dalje – rekla je ona.
Poslanica LSV je upozorila na porast ekstremizma u Evropi i moguću opasnost od toga po region Balkana, koji je uvek bio jedno od trusnih područja u pogledu terorističkih pretnji.
– U poslednjih pet godina, u većini terorističkih akata koji su se dogodili u zapadnoj Evropi, učestvovali su pojedinci koji su deo svog života proveli na prostoru zapadnog Balkana, Bosni i Hercegovini ili Republici Srbiji, odnosno na Kosovu i Metohiji. Što se tiče Republike Srbije, terorizam se opravdano navodi kao bezbednosni rizik, izazov i pretnja, te u uslovima globalnog terorizma Republika Srbija može biti meta terorističkog delovanja. Kako neposredno, tako i korišćenjem njene teritorije – istakla je Papuga.
Poslanica LSV je navela da se poseban akcenat stavlja na suočavanje Srbije sa povezanošću terorizma sa svim vrstama organizovanog i prekograničnog kriminala. Ukazala je i da je terorizam, kao oblik političkog nasilja, najznačajniji izazov današnjice, predočivši pri tom podatke Londonskog instituta za ekononske nauke i mir iz 2013. koji pokazuju da je te godine bilo blizu 10.000 terorističkih napada, što je 60 odsto više nego prethodne godine, a da je u tim napadima poginulo više od 18.000 ljudi.
 
(BILSV, 18. 03. 2015)



Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 05. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad ima rešenje za goruće probleme - saobraćaj, urbanistički haos, nedostatak zelenila

Među najvećim problemima Novog Sada, kako pokazuju istraživanja, su saobraćajne gužve, problemi oko parkiranja, manjak zelenila... Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Maja Mrnuštik smatra da rešavanje jednog od tih problema povlači rešavanje drugog, jer je sve to povezano. 
Odbori LSV | Sreda, 22. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Promene u Srbiji uvek kreću iz gradova poput Kikinde, Zrenjanina i Novog Sada

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je koalicionu listu „Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć“ i izrazio zadovoljstvo što je kandidat LSV – VOJVOĐANI profesor Miroslav Grujić prvi na izbornoj listi ovog političkog saveza. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook