LSV pokreće pitanja imovine, prihoda i policijske uprave za Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 13. 03. 2011. | Komentara: 0

LSV pokreće pitanja imovine, prihoda i policijske uprave za Vojvodinu

NOVI SAD - Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u republičkom parlamentu podržaće najavljenu rekonstrukciju kabineta Mirka Cvetkovića kao iznuđeno rešenje, jer bi, po rečima lidera LSV Nenada Čanka, vlada koju bi formirala aktuelna opozicija bila još gora.

" Već i to svedoči koliko se Srbija nalazi u teškom položaju " kaže Čanak za "Dnevnik".

" U svakom slučaju, podržaćemo i ovu Cvetkovićevu vladu, ali onog sata kada ona bude izabrana, ponovo ćemo početi da otvaramo pitanja koja smo zbog uzavrele političke situacije na trenutak stavili na čekanje: to su pitanja ingerencija Vojvodine i njene imovine. Istovremeno ćemo otvoriti i neke nove teme, kao što je formiranje policijske uprave za Vojvodinu.

Da li ste uoči rekonstrukcije Vlade razgovarali o tim pitanjima sa koalicionim partnerima, prevashodno sa DS-om?
" Ne, nije bilo razgovora, jer oni će početi kad i novi Cvetkovićev kabinet počne s radom. Ali treba biti otvoren pa reći da je cilj pokretanja tih pitanja i da se malo pojasne pozicije na političkoj sceni, da se tačno vidi ko se za šta zalaže, odnosno da se na čistac istera koliko su pojedina navodna zalaganja za decentralizaciju i regionalizaciju zemlje " iskrena.

Počinje li time LSV i predizboru kampanju?
" Ne bih to tako nazvao, jer mi o ovim temama govorimo već godinama. Sada ćemo samo pojačati insistiranje na njima, da vidimo hoće li nova Cvetkovićeva vlada biti senzibilnija prema Vojvodini.

Da li će biti?
" Ne znam. To ostaje da se vidi nakon mog razgovora sa premijerom Cvetkovićem, do kojeg će, uveren sam, doći neposredno nakon izbora vlade.

Ali koliko je realno očekivati pozitivan pomak kada ova rekonstrukcija ne predstavlja konceptualan pomak, već je pre svega plod sinteze resora po stranačkim feudima?
" Ne bih ja bio isključiv. Činjenica jeste da se ne radi o rekonstrukciji koja bi predstavljala potpuni zaokret u odnosu na dosadašnju politiku Vlade. Međutim, ipak ne treba prenebregnuti ni to da je unutar vladajuće koalicije došlo do jasnih prestrojavanja, o čemu svedoči i to što su pojedini istaknuti ministri prestali to da budu.

Jedno od tih "prestrojavanja" je i objedinjavanje ministarstava poljoprivrede i trgovine, što je prilično naljutilo paore?
" Potpuno se slažem s ocenama da je nedopustivo da država u kojoj je poljoprivreda toliko značajna " ta ista poljoprivreda nema svoje ministarstvo. Ali treba reći i to da bi sa svojim izvornim prihodima AP Vojvodina imala dovoljno jak budžet i dovoljno jak Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, pa iz ugla vojvođanskog agrara to ne bi ni bilo toliko bitno.

Međutim, sve odluke ključne za agrar i dalje se donose u Beogradu?
" Upravo o tome i govorim. Samo prepakiranje vlade naravno da neće dati neki naročit rezultat, ali to nije ni moguće dok god ne dođe do jasne decentralizacije i resursa i odgovornosti.

Šef poslanika SVM-a Balint Pastor poručio je da bi sve bilo drugačije kada bi i ligaši jasno stavili do znanja Vladi da neće glasati za neki zakon ukoliko Vojvodina ne dobije ono što joj pripada po Ustavu i Statutu, navodeći kao primer kancelariju u Briselu?
" Potpuno se slažem. Kada SVM izađe sa konkretnim predlogom, tu sam da se dogovorimo.

Kada ukazujete na značaj Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, znači li to da se LSV opredelila da u predstojećoj rekonstrukciji Vlade APV zadrži tej resor, a ne potpredsedničko mesto?
" Nismo još o tome razgovarali. Inače, sama ta ideja je dosta čudnovata. Jer, ako je Vlada APV neefikasna ili je skupa, ko je sprečavao većinske partnere u toj vladi da još pre godinu dana pokrenu pitanje njene rekonstrukcije? A, ako je razlog za promene samo da bi se pokazalo kako smo i mi u Vojvodini, eto, lojalni "kursu stabilizacije", te time još jednom potvrdili vaskoliku odanost Beogradu, e to je onda tužno i ne zavređuje komentar.

Ocene su da izbegavate konflikt s DS-om jer bi i na sledećim izborima, ako LSV želi u parlament, morali da idete s demokratama?
" Pitanje modela izlaska LSV na izbore u velikoj meri je vezano za izborni zakon. A on se neće korigovati, jer unutar godine u kojoj se održavaju izbori nije pristojno menjati pravila. Nažalost, način na koji se biraju poslanici u Skupštinu Srbije visoko je nedemokratski. Njega je sredinom devedesetih osmislio Miloševićev batinaš Šešelj dr Vojislav, sa ciljem da se zatuku manjine i regionalisti, odnosno sve što može da smeta populističkom divljanju. I do danas niko ništa ozbiljno na tom planu nije ozbiljnije preduzeo.

A zbog čega Liga kao deo vladajuće koalicije nije insistirala na izmeni izbornog zakonodavstva?
" Aman, pa šta radimo sve ove godine!? Ali i mi smo deo začaranog kruga. Jer, oni koji imaju snagu da zakon menjaju, dobijaju tu snagu u Narodnoj skupštini upravo po tom zakonu. I zašto bi ga onda menjali.

Dosta se spekulisalo o tome da bi LSV mogla da dobije poziv za nastup na sledećim izborima sa Dinkićevim Ujedinjenim regionima?
" O tome nismo nikada razgovarali. Drugo, formiranje centralističke regionalne stranke zaista zvuči čudnovato. Treće, kako ne biti sumnjičav prema Dinkiću, koji je do juče bio najžešći protivnik svega što bi u pitanje dovelo njegovu monopolsku poziciju i koji je odbijao svaku pomisao da i crkavicu prepusti Vojvodini, a sada se naprasno zainteresovao za njenu imovinu i izvorne prihode. Četvrto, samo Dinkić iz koalicije u petak nije glasao za naše amandmane o obavezi izdavanja dvojezičnih dokumenata i formiranju komisije za lustraciju. I na kraju, treba li uopšte isticati koliko je besmisleno da ključni promotor ideje Ujedinjenih regiona u Vojvodini bude osoba koja je do juče bila Šešeljev barjaktar; dakle, barjaktar stranke čiji se temelji zasnivaju na borbi protiv decentralizacije i programu "jedna država, jedna vlada", uz logičan nastavak "jedan narod, jedan vođa" " a ko ne zna šta to znači, valja mu pogledati neka starija izdanja italijansko-nemačkih rečnika. Dakle, treba jasno i otvoreno reći da u onoj meri u kojoj je Toma Nikolić duša evropskih intergacija, a Ilić dr Velimir zakleti borac protiv korupcije, u toj je meri Dinkić iskreno za decentralizaciju Srbije. Krave lete, Zemlja je ploča, a Mlađa je regionalista.

(Dnevnik, 13.03.2011.)




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook