LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 26. 01. 2023. | Komentara: 0

LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

Novi Sad, 26. januar 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se protiv uvođenju u obrazovni sistem takozvanog nacionalnog udžbenika.

LSV

Mladen Šarčević, nekadašnji ministar obrazovanja u Vladi Srbije, a danas direktor „Službenog glasnika“, naveo je da će „nacionalni udžbenik“ sadržavati lekcije iz više predmeta i oblasti koje tek treba da budu određene, a obuhvatiće nacionalnu istoriju, kulturu, jezik, geografiju...

Ovo je samo još jedan u nizu potpune ideološke indoktrinacije osnovaca i srednjoškolaca u našoj zemlji. Naš obrazovni sistem je ionako preterano opterećen nacionalističkim mitovima i legendama, a očita je intencija da ode i korak dalje.

Srbija je država svih njenih građana, a ne samo pripadnika većinskog naroda. Hoće li ovaj udžbenik biti nametan i deci, pripadnicima drugih etničkih zajednica u Vojvodini, Sandžaku ili Preševskoj dolini? Ne narušavaju li se na taj način njihova ustavna i zakonska prava?

Posebno je pitanje odnosa prema autorima udžbenika u našem obrazovnom sistemu. Svaki udžbenik se piše u skladu sa planom i programom koji dolazi iz Ministarstva prosvete. Potom, napisani udžbenik podleže detaljnoj proveri od strane istog ministarstva, kao i ispravkama po njihovoj želji dok se ne dobije dozvola za objavljivanje.

Vlast sve radi da suzbije pravo na slobodnu misao, kako profesora i autora udžbenika, tako i učenika u školama.

Nažalost, ovo je još jedan korak unazad i novo udaljavanje od modernizacije Srbije.


Dejana Đurđević
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Petak, 31. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Novim Zakonom o policiji formirati tužilačku policiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine snažno podržava predlog tužioca Predraga Milovanovića, člana Državnog veća tužilaca, da se zahteva uvođenje tužilačke policije u naš pravosudni sistem. 
Saopštenja | Četvrtak, 30. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Kabinet Ane Brnabić slep na loše stanje u sistemu protivgradne zaštite

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se bliži period godine u kojem postoji velika mogućnost za pojavu oluja praćenih gradom.
Odbori LSV | Sreda, 29. 03. 2023. | Komentara: 0

Pokrajina daje, mi ne uzimamo novac za pošumljavanje. Zašto?

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Novi Bečej Smiljana Stančić pitala je, na zasedanju skupštine, predstavnike vlasti zašto opština Novi Bečej godinama ne koristi ponuđena pokrajinska sredstva za pošumljavanje, koja su na raspolaganju svake godine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook