LSV: Zašto Mirovićeva vlada ne pomaže Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 05. 12. 2022. | Komentara: 0

LSV: Zašto Mirovićeva vlada ne pomaže Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine?

Novi Sad, 05. decembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da promeni ignorantski stav svojih saradnika koji su na čelu Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, a možda i svoj lični, prema Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine i spreči njegovo urušavanje ili, čak, i gašenje.

LSV

Sramotno je da je ugroženo održavanje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu. Pokrajinska administracija, na čelu sa Mirovićem, možda ne zna ili pokušava da prikrije činjenicu da se on održava od 1947. godine, da je u pitanju festival koji se u kontinuitetu održava 72 godine, da je u pitanju festival koji uživa ozbiljan ugled među pozorišnim stvaraocima i publikom i da shvate da on ne sme biti ovako ponižen. Jer, ne ponižava se time samo jedna manifestacija nego i svi ljudi, sva publika, svi pozorišni stvaraoci koji su unazad 72 godine radili na razvoju, održavanju i ugledu ovog festivala.

Da li je problem što ovaj festival u svom imenu sadrži i reč „Vojvodina“ koju ova nacionalistička i antivojvođanska pokrajinska garnitura, očito je, želi potpuno da unizi?

U prilog tvrdnji ove namere Mirovićeve vlasti je i činjenica da je za ovaj prestižni festival iz budžetske kase izdvojila samo 450.000 dinara. To je sasvim sigurno mnogo manje nego što su troškovi Mirovićevog odlaska u Berane u Crnoj Gori sa pesnicima odabranim po njegovom ukusu, protiv čega nemamo ništa i ne interesuje nas ko je to platio, ali imamo protiv zatiranja svega što je vojvođanska kultura i tradicija.

To što Mirović i, očigledno, prvi ljudi pokrajinskog Sekretarijata za kulturu lično ne vole ništa što ima veze sa Vojvodinom, osim što je apsurdno i što nedvosmisleno ukazuje da su oni na poslu brisanja Vojvodine u svakom smislu, ne može i ne sme da im bude dopušteno.

Njihova mržnja prema Vojvodini i svemu vojvođanskom je ništavna prema tome koliko je ovaj festival važan svim radnicima u kulturi AP Vojvodine, svim pozorišnim stvaraocima i pozorišnoj publici. 

Kao što je bitan i važan i našoj deci, koja jedva čekaju da pogledaju dečije predstave koje su, takođe, u selekciji festivala.

Nemojmo se „naše dece“ setiti samo u borbi za glasove.

Tražimo da Pokrajinska vlada, ali i republička, spreče dalje ponižavanje i potencijalno gašenje Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i pokažu da umeju da čine i pozitivne stvari uprkos svojim neskrivenim antivojvođanskim porivima. Neka njihov lični odnos prema Vojvodini ne bude omča oko vrata kulturnom nasleđu ovih prostora.


Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Akcije/Kampanje | Subota, 27. 02. 2010. | Komentara: 0

LSV oboležila dan usvajanja Vojvođanske zastave

NOVI SAD - Razvijanjem 300 zastava Autonomne pokrajine Vojvodine, i šetnjom kroz centar Novog Sada, Liga socijaldemokrata Vojvodine je danas obeležila šestu godišnjicu od usvajanja odluke pokrajinskog parlamenta o zastavi i grbu Vojvodine. Omladina LSV je tom prilikom razvila i zastavu Vojvodine dužine 15 i širine šest metara.
Akcije/Kampanje | Petak, 22. 01. 2010. | Komentara: 0

Proslava 50. broja Slobodne Vojvodine

NOVI SAD - Od pitanja suočavanja sa srebreničkim zločinom ne zavisi samo da li će Srbija učiniti korak prema srebreničkim žrtvama, nego i da li će se otvoriti proces suštinskog preispitivanja šta je to dovelo do tragedije devedesetih, istakao je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Akcije/Kampanje | Subota, 12. 12. 2009. | Komentara: 0

LSV mora još da se proširi i ojača

Ovaj kongres se održava u veoma turbulentnim vremenima. I, moj govor će ovoga puta biti nešto drugačiji nego obično, zato što neke velike svečarske atmosfere, kao što vidite i sami, nema. Razlog je vrlo jednostavan. Ovo je radni kongres.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook