Marton: Zrenjanin je kuća više od dvadeset nacija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 21. 03. 2011. | Komentara: 0

Marton: Zrenjanin je kuća više od dvadeset nacija

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton pozvao je danas građane i građanke Zrenjanina, povodom  Svetskog dana borbe protiv rasizma, da poštuju bogatstvo različitosti i podsetio da je multikulturalnost jedno od osnovnih obeležja grada Zrenjanina.

- Zrenjanin je danas kuća više od dvadeset nacija, koje su zajedničkim životom pisale bogatu istoriju našeg grada i gradile tradiciju tolerancije. Svest o priznavanju univerzalnih ljudskih prava i sloboda su ono što svaka Zrenjaninka i Zrenjaninac nose u sebi " rekao je on. Kako je naveo, zbog toga je potrebno jedinstvo i kada je u pitanju osuda pojedinačnih incidenata, kojima se narušavaju istorijski principi zaštite prava ljudi i poštovanja bogatstva raznolikosti. - Podsećam da smo ove godine bili svedoci vandalizma na jevrejskom groblju u Zrenjaninu, ispisivanja poruka mržnje po zrenjaninskim zidovima i uništavanja tuđe imovine, kao demonstracije pojedinačne samovolje i neznanja. I tada, kao i sada, ističem da to nije prava slika Zrenjanina i da nećemo dozvoliti drugima nepoštovanje činjenice da svaki čovek ima pravo na život i na ljudske slobode, jer tek kada prihvatimo razlike među nama bićemo i sami prihvaćeni " naveo je Marton. Svetski dan borbe protiv rasizma ustanovila je Organizacija ujedinjenih nacija, usvojivši Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, u znak sećanja na masakr nad protestantima koji su 1960. godine zahtevali ukidanje aparhejda u Južnoafričkoj Republici.

(BILSV, 21.03.2011.) 




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook