Menjaju zakon da bi jedna kompanija imala monopol?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 25. 05. 2015. | Komentara: 0

Menjaju zakon da bi jedna kompanija imala monopol?

NOVI SAD – Komentarišući pripreme Nacrta izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predviđa da maksimalna površina za istraživanje nafte i gasa bude 5.000 kvadratnih kilometara, predsednik Saveta za energetiku i mineralne sirovine LSV Aca Udicki kaže da je svuda u svetu ta površina maksimalno hiljadu kvadratnih kilometara.

LSV

- Zašto pet puta više nego u drugim zemljama? To znači da jedna kompanija kontroliše ceo taj prostor. U Ministarstvu tvrde da zakon menjaju po hitnom postupku radi usklađivanja sa zakonodavstvom u EU. Ta priča ne stoji jer je u Rumuniji površina za istraživanje nafte i gasa maksimalno 1.000 kvadratnih kilometara - kaže za Kurir Udicki.

On objašnjava da zakon ne predviđa ni ograničenje istraživanja po dubini, što je slučaj u zemljama koje imaju nalazišta nafte i gasa, poput Rusije, Azerbejdžana i Katara. 

- U svetu se površina za istraživanje deli po površini i po dubini, kako bi više različitih kompanija moglo da dobije pravo da istražuju. Može da se desi da neka kompanija nema tehnologiju, a da drži monopol i ne dozvoljava da uđe neko koje ima i radi istraživanja na većoj dubini. Ako u Srbiji ima 86.000 kilometra kvadratnih, trebalo bi ih podeliti na 86 istražnih površina i podeliti ih i po dubini. Ovako se monopol daje firmi koja ima šest istražnih prostora, umesto državi - objašnjava Udicki. 

(BILSV, 25.05.2015)



Odbori LSV | Petak, 17. 05. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani ujedinjeni protiv režima

LSV – VOJVOĐANI su važan deo najšire opozicione koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“
Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.
Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook