Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Novi Sad, 25. mart 2024 - Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.

LSV

Učesnici naučnog skupa „Pravni aspekti i posledice zakona o rodnoj ravnopravnosti“, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske, zatražili su od izvršne i zakonodavne vlasti da pokrenu postupak za stavljanje van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti i dela Zakona o zabrani diskriminacije.

Na ovaj način crkva ulazi u domen koji nije predviđen Ustavom i prelazi strogo propisanu granicu razdvajanja od države, što je jasno propisano članom 11. Ustava.

Treba istaći da je donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti imalo veliko utemeljenje u činjenici da je Republika Srbija još uvek država u kojoj suštinske ravnopravnosti nema, što je dokazano ne samo brojem femicida, mnogobrojnim slučajevima rodno zasnovanog nasilja, ali i nasilja prema drugim ranjivim društvenim grupama, i da je na polju ravnopravnosti još mnogo nezavršenog posla.

Umesto da se ravnopravnost jača, a zakonski okvir nadograđuje i dodatno poboljšava, dolaze napadi od Srpske pravoslavne crkve, ali i njenog samog patrijarha.

Svojim stavom pokazuju koliko ne poštuju žene i bilo šta žensko, posebno kada daju sebi za pravo da komentarišu „obavezu“ žena da rađaju više ili slično, za šta su potpuno nekompetentni i neovlašćeni.

Crkva bi trebala da napusti govor mržnje i propagiranje neravnopravnosti, te da se posveti istinskoj borbi za bolje društvo u Srbiji.

Od poglavara i drugih velikodostojnika SPC čujemo napade na ljude koji drugačije misle i bore se za svoja prava, ali nikako da čujemo osude kriminala, ratnih zločina, pedofilije u crkvi, masovnu pojavu femicida i nasilja nad ženama...
O tome se ćuti!

Društvo mora da iznađe snage da se odupre ovakvim pritiscima, jer će povlačenje značiti povratak nekoliko vekova unazad, a to Srbija sebi ne sme da dozvoli.

Bojan Kostreš
predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook