Nekažnjavanje krivaca je kazna za žrtve

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 10. 2017. | Komentara: 0

Nekažnjavanje krivaca je kazna za žrtve

Novi Sad, 16. oktobar 2017 - Činjenica da ni posle deset godina nema kazne za neonaciste koji su napali antifašističku kolonu u Novom Sadu šalje jasnu poruku da u ovoj zemlji napad na antifašiste može proći bez kazne.

LSV

Kada pravosuđe nije u stanju da punu deceniju izađe na kraj sa onima koji su hteli da slave Himlerov rođendan u Novom Sadu, to nije samo pokazatelj kuda je ovu zemlju odvelo zatiranje sopstvene, časne antifašističke prošlosti, nego i da su u našem društvu ozbiljno narušene i sve ostale osnovne ljudske i civilizacijske vrednosti.

I zato niko neće biti iznenađen kada ovo suđenje zastari. I nikome ne treba da bude čudno ako se ovakav slučaj ponovi.

Svemu tome treba dodati i činjenicu da je posle tri godine od paljenja pekara u Vojvodini, oktobra 2014, jedini poznat epilog na sudu jedna odbačena krivična prijava i svega nekoliko izrečenih vaspitnih mera. 

Svaki od ovih incidenata mora biti rasvetljen do kraja i mora biti poznat njegov sudski epilog, jer, u suprotnom, to onda znači da se nekažnjeno može kamenovati, bacati Molotovljevi koktel ili pucati na nečiji lokal samo zato što je njegov vlasnik drugačije nacionalnosti.

Kada takva krivična dela, kao što su napad na antifašističku kolonu i paljenje pekara u Vojvodini nemaju jasnu zakonsku kaznu i jasnu osudu u javnosti i društvu, teško je zamisliti budućnost ove zemlje.
 

mr Maja Sedlarević
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook