Nije dovoljno samo ukinuti zakon, obeštetite penzionere!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 18. 09. 2018. | Komentara: 0

Nije dovoljno samo ukinuti zakon, obeštetite penzionere!

Novi Sad, 18. septembar 2018 - Ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ne sme da isključi obeštećenje penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina.
 
Penzioneri nisu i ne mogu da zaborave da je Zakon, koji je najavljivan i usvojen kao privremeni, navršio četiri godine.

LSV
 
Za to vreme, penzije su jednokratno povećane tri puta i to 1,25, zatim 1,5 u 2017. i 5 odsto linerano od 1. januara, uprkos tome što je Zakonom o penzionom I invalidskom osiguranju predviđeno usklađivanje penzija dva puta godišnje, u skladu sa rastom potrošačkih cena i korigovano za rast BDP.
 
Dakle, taj novac, od obaveznih a neisplaćenih povećanja penzija, država duguje svim penzionerima, uključujući i one kojima nisu umanjene penzije, odnosno kojima su penzije niže od 25.000 dinara.
 
Ukratko, novac koji se po ovim osnovama penzionerima duguje u prethodne četiri godine, potrebno je samo umanjiti za iznos povećanja koje je već isplaćeno. Nakon toga, država treba da saopšti kojom dinamikom će taj novac biti isplaćivan, ali ne duže od 12 meseci.

Vlast bi morala da hitno i jasno utvrdi i saopšti penzionerima iznos koji država treba da im nadoknadi za period u kojem su penzije umanjene, kao i dinamiku kojom će to biti isplaćeno. U suprotnom, prostim ukidanjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija bez ovog obeštećenja, penzionerima će biti naneta velika nepravda.
 
Tu nepravdu ne može i neće moći da sakrije najava da će, zajedno sa ukidanjem zakona, „biti utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije“. A, pogotovo, ako taj pravni osnov bude podrazumevao ukidanje zakonskih odredbi koje obavezuju na usklađivanja penzija dva puta godišnje sa rastom cena i BDP.
 

Narodna poslanica
i predsednica Kluba penzionera
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nada Lazić



Iz medija | Četvrtak, 26. 09. 2013. | Komentara: 0

Vojvodini sada ne trebaju izbori

BEOGRAD – Koalicija LSV i DS je stabilna i ne vidim razlog za njen raskid. Zahtevi SNS za smenom pokrajinske vlasti i raspisivanjem izbora su legitimni potez opozicione stranke, ali ne vidim zašto bi tih izbora sada bilo, izjavio je za Blic Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Iz medija | Četvrtak, 26. 09. 2013. | Komentara: 0

Prestati sa kriminalizovanjem vojvođanskih institucija

BEOGRAD – Krajnje je vreme da prestane kriminalizovanje pokrajinskih institucija, i počne saradnja Nemanjine i Banovine, poručuje lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u intervjuu za Politiku. Istovremeno, kako naglašava, mora da se utvrdi ko je odgovoran za razne afere poput one sa Razvojnom bankom Vojvodine. U vezi sa nedavnim hapšenjem funkcionera DS  Borislava Novakovića, lider LSV ne želi da iznosi spekulacije o pokretanju tog slučaja.
Odbori LSV | Sreda, 25. 09. 2013. | Komentara: 0

Obraz lepio plakate na prostorije Lige

PANČEVO – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo upozorio je danas da klerofašistička organizacija Obraz, koju je Ustavni sud Srbije zabranio u junu 2012. i dalje radi nesmetano.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook