Nije kasno za lustraciju, ona je garant demokratske Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 08. 04. 2017. | Komentara: 0

Nije kasno za lustraciju, ona je garant demokratske Srbije

Novi Sad, 8. april 2017 - Ovih dana navršava se 17 godina od kidnapovanja odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Jana Svetlika, kao i od masovnog hapšenja aktivista LSV u Zrenjaninu.

LSV

Poznato je da je tadašnja vlast Socijalističke partije Srbije i Jugoslovenske levice, u strahu od gubitka vlasti u Zrenjaninu, nasilno odvela odbornika Jana Svetlika u nepoznatom pravcu i tako ga sprečila da sa ostalim odbornicima opozicije učestvuje u radu Skupštine grada.

Otmica odbornika Svetlika bila je samo jedan od primera delovanja diktatorske vlasti Slobodana Miloševića protiv sopstvenih građana. Samo tri dana posle otmice odbornika Svetlika, na ulicama Zrenjanina uhapšeno je 23 aktivista LSV, koji su javnost pokušali da informišu o potezima vlasti.

I danas, 17 godina posle represivnih mera Miloševićevog i Šešeljevog režima prema građanima Zrenjanina, u političkom životu Srbije prisutni su pojedinci koji su aktivno učestvovali u teroru nad građanima.

Ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin učestvovao je  u gušenju demonstracija protiv Miloševićevog režima, braneći ga u svojim govorima. Demonstranti protiv kojih je policija u zimu 1997. koristila vodene šmrkove pamtiće ga po rečenici: „Zar je trebalo da ih polivaju toplom vodom?!“.

LSV je još 2000. godine zatražila zabranu Socijlističke partije Srbije, Jugoslovesnke levice, Srpske radikalne stranke i Stranke srpskog jedinstva. 

LSV se odmah posle 2000. snažno zalagala i za striktno sprovođenje Zakona o lustraciji i kažnjavanje svih pojedinaca koji su na bilo koji način učestvovali u zločinačkim akcijama Miloševićeve vlasti.

Nažalost, nije bilo sluha za zahteve LSV. Posledice nečinjenja lako uočavamo i danas.
Nikada nija kasno za reakciju. Lustracija je potrebna, jer je ona garant demokratske Srbije.


Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook