Nikoliću, rad crkve je odvojen od države!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 09. 01. 2014. | Komentara: 0

Nikoliću, rad crkve je odvojen od države!

NOVI SAD, 09. januar - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi da zna da je predsednik države u čijem Ustavu, u članu 11. jasno piše da je ona svetovna (odnosno sekularna) i da su crkve i verske zajednice odvojene od države.

LSV

Prema tome, sveštenike koje je doveo po prvi put nakon Drugog svetskog rata u zgradu generalnog sekretarijata predsednika Republike da se pomole "da bog izlije milost i da snagu predsedniku Nikoliću da donosi mudre i hrabre odluke u ovom delikatnom vremenu" i da zaposlene u toj zgradi zaštiti od "gladi, bolesti, zemljotresa i drugih nepogoda", trebalo je da primi u svojoj kući, a ne u državnoj instituciji.

Ovo nije prvi put da se krši načelo sekularnost Srbije. U Srbiji krsnu slavu imaju gradovi, institucije, pa i Ministarstvo unutrašnjih poslova. MUP Srbije slavi Duhove, u junu, a proslavi koja je održana na stadionu u Novom Sadu su pristvovali Tomislav Nikolić, ali i premijer Ivica Dačić.

Podsetiću i na susrete Nikolića i Dačića sa patrijarhom, ali i na opelo koje je mitropolit Amfilohije u maju održao za upokojenje republičke Vlade i Skupštine.

Rečju, krajnji je trenutak da se svi, a naročito nosioci najvažnijih državnih funkcija na čelu sa Nikolićem sete Ustava zemlje koju predstavljaju i da rad crkve i države budu odvojeni.

Maja Sedlarević,
članica Predsedništva LSV
i poslanica u Skupštini AP Vojvodine



Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine održana je danas prezentacija nordijskog modela saradnje između država i regiona, u organizaciji Igmanske inicijative u Srbiji, a uz podršku potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević. Otvarajući ovaj skup, Sedlarevićeva je istakla da Vojvodina, osim što predstavlja "Evropu u malom", kao multikulturalna, multinacionalna i višejezična regija, predstavlja i sponu između Srbije i zemalja iz regiona.
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Iz medija | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: U petak sastanak Čanka i Cvetkovića

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastaće se u petak s premnjerom Srbije. Mirkom Cvetkovićem od koga će zatražiti pokretanje procesa donošenja zakona o imovini i prihodima Vojvodine, potvrdio je Dnevniku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On je kazao da do ovog sastanka dolazi nakon incijative Lige, koja je pre dva meseca najavila pritisak na republičke organe vlasti za donošenje ovih zakona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook