NIS plaća rudnu rentu 3%, a građani Vojvodine ispaštaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 11. 08. 2018. | Komentara: 0

NIS plaća rudnu rentu 3%, a građani Vojvodine ispaštaju

Novi Sad, 11. avgust 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine razočarana je nebrigom vlasti građanima Vojvodine, ali i cele države. Pitanje iznosa rudne rente, koju državi Srbiji plaća ruski Gasprom, inače većinski vlasnik Naften industrije Srbije, već dugo opterećuje građane, koji sa pravom postavljaju pitanje, da li je Srbija nezavisna država i važe li Zakoni jednako za sve?

LSV

Kao što je poznato, Rudna renta, odnosno naknada za korišćenje prirodnih bogatstava,po Zakonu iznosi 7%, ali je je međudržavnim sporazum Srbije i Ruske federacije, NIS-u omogućeno da rudnu rentu plaća u iznosu od 3%.

LSV podseća da je u većem delu evropskih zemalja rudna renta iznosi od 10 do 20%,a u samoj Ruskoj federaciji i više od 20%.

Zašto su Srbija i Vojvodina manje vredni?

NIS se već godinama hvali odličnim rezultatima poslovanja i visokim profitom, ali je činjenica da od tog profita malo ostaje građanima sredina iz kojih se crpe nafta i gas. Građani Mokrina, Melenaca, Jermenovaca ili Turije svakodnevni su svedoci vađenja "crnog zlata" iz zemlje, ali su takođe i svedoci ekoloških problema i uništavanja putne infrastrukture.

Rudna renta od 3% ni izbliza ne podmiruje potrebe sanacije tih šteta. O kapitalnim projektima u selima Vojvodine ne može se ni govoriti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da vlasti pokažu interesovanje za građane Vojvodine i utiču na ruskog partnera da promeni politiku.
Jedan od najboljih poteza bio bi povratak Naftne industrije Srbije u ruke naše države. Samo tako bi se, u potpunosti, ispoštovali interesi građana.

Svetislav Zorić
član Izvršnog odbora
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Izjave | Četvrtak, 23. 01. 2014. | Komentara: 0

Bogaroški: Gde je Vojvodina danas i kako treba da izgleda

NOVI SAD – Započeti poregovori sa Evropskom Unijom nameću potrebu menjanja Ustava Srbije jer on u velikom broju svojih odredbi sprečava i koči evrointegracije zemlje, ocenio je danas šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški dodajući da je zbog toga od presudne važnosti da vojvođanski parlament na vreme konstatuje da li je sadašnji ustavni položaj pokrajine nešto na čemu će graditi budućnost ili je tim nezadovoljna.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 01. 2014. | Komentara: 0

Zrenjaninci zaslužuju istinu u vezi sa fabrikom vode

ZRENJANIN – Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina zahteva od direktora zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija" Bojana Putića da smesta obavesti javnost o istini u vezi sa projektom izgradnje fabrike vode u tom gradu ili da podnese ostavku na svoju funkciju.
Saopštenja | Sreda, 22. 01. 2014. | Komentara: 0

Zaustaviti umanjivanje stečenih prava nacionalnih zajednica

Novi Sad, 22. januar - Odlukom Ustavnog suda, kojom je neustavnim proglašeno niz članova Zakona o nacionalnim savetima Republike Srbije, stvoren je osnov za novo umanjivanje stečenih prava nacionalnih zajednica.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook