Normirana važna oblast za AP Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 28. 04. 2015. | Komentara: 0

Normirana važna oblast za AP Vojvodinu

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Pokrajinsku skupštinsku odluku o zaključivanju sporazuma AP Vojvodine sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, a poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali su je svojim glasovima.

LSV

Obrazlažući na početku rasprave predlog te odluke, predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević je ukazala da će njenim usvajanjem biti normirana veoma važna oblast za AP Vojvodinu, a u skladu sa Statutom AP Vojvodine i Poslovnikom o radu Skupštine APV. Odlukom se, navela je Sedlarevićeva, definiše odnos Pokrajinske vlade i Skupštine, kao i koju vrstu sporazuma donosi Skupština APV, koju Pokrajinska vlada, a koju nadležni sekretarijat, kao pokrajinski organ uprave.

– Ovo je jako važna pokrajinska skupštinska odluka, kao što ste svi u prilici da vidite u materijalu, definisan je ne samo nivo sporazuma koji AP Vojvodina i njeni organi uprave mogu da sklapaju, nego i međusobni odnos među njenim organima. Jako je važno da će Skupština u narednom periodu biti u prilici da prati realizaciju svih do sada potpisanih sporazuma i to na taj način što će Pokrajinski sekretarijat  za međuregionalnu saradnju dva puta godišnje obaveštavati Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju o svim aktivnostima u realizaciji sporazuma. A Pokrajinska vlada će biti u obavezi da jednom godišnje, na kraju godine, podnese izveštaj Skupštini AP Vojvodine  o realizaciji sporazuma – objasnila je Sedlarevićeva.

Ona je ukazala i da je odluka rezultat rada radne grupe koju su činili predstavnici Sekretarijata za međuregionalnu saradnju, Sekretarijata za upravu, propise i nacionalne zajednice i službe Skupštine AP Vojvodine. Dodala je i da je na Odboru predlog odluke usvojen jednoglasno - glasovima članovi pozicije i opozicije.

U replici poslaniku SNS Vladimiru Galiću koji je, između ostalog ukazao da je predložena odluka neustavna i protivzakonita jer Skupština AP Vojvodine ne može da delegira svoje nadležnosti na Pokrajinsku vladu, Sedlarevićeva je pojasnila da na predlog Pokranjinske vlade Skupština AP Vojvodine zaključuje međuregionalni sporazum i ovlašćuje lice za potpisivanje međuregionalnog sporazuma.

– To je krovni sporazum na osnovu kojeg dalje proističu svi sporazumi i protokoli, zapisnici i drugi međuregionalni akti koji prositiču iz osnovnog međuregionalnog sporazuma koji su zaključila Skupština AP Vojvodine – ukazala je Sedlarevićeva. Galiću je skrenula je pažnju i da AP Vojvodina može da sklapa međuregionalne sporazume a ne međudržavne, koji su u nadležnosti Republike Srbije.  

– Nadam se da je prethodnik, citirajući član 9. pokrajinske skupštinske odluke, napravio lapsus pa pričao o međunarodnim sporazumima a ne međuregionalnim. S obzirom da AP Vojvodina može da potpisuje isključivo međuregionalne sporazume – dodala je Sedlarevićeva, a Galić zatim priznao svoju grešku.

(BILSV, 28. 04. 2015)
 



Odbori LSV | Sreda, 22. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Promene u Srbiji uvek kreću iz gradova poput Kikinde, Zrenjanina i Novog Sada

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je koalicionu listu „Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć“ i izrazio zadovoljstvo što je kandidat LSV – VOJVOĐANI profesor Miroslav Grujić prvi na izbornoj listi ovog političkog saveza. 
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Istorijski revizionizam je opasan za budućnost regiona

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI smatra da je nazivati ustaše i domobrane NDH „hrvatskom vojskom“, kako su to učinili HRT i ministar Vlade RH povodom komemoracije u Blajburgu u maju 2024. godine, opasni istorijski revizionizam i poistovećivanje Hrvata i Hrvatske sa zločinima NDH. 

Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: 2. juna izađi i glasaj za POBEDU!

Drugog juna nam predstoje lokalni izbori. Važno je da na njih izađemo jer su oni velika šansa da oslabimo, a u mnogim mestima i pobedimo korumpirani naprednjački režim.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook