Od dogovora u koaliciji zavise izbori u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 19. 03. 2014. | Komentara: 0

Od dogovora u koaliciji zavise izbori u Vojvodini

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je novinarima da je važno da vladajuća koalicija u Vojvodini razgovara, prvenstveno u okviru koalicije.

LSV

- Ukoliko u okviru vladajuće koalicije postignemo dogovor u kom pravcu treba da funkcioniše vojvođanska administracija, onda ja nisam siguran da će se stvoriti uslovi za raspisivanje novih, odnosno vanrednih parlamentarnih izbora u AP Vojvodini. Ako ne dođe do saglasanosti o  pravcima u kom smeru treba da funkcioniše vojvođanska administracija, postoje realne mogućnosti da razgovaramo ili o rekonstrukciji vlade ili novim izborima – izjavio je Kostreš novinarima u Novom Sadu, dodavši da prvo treba razgovarati o Statutu AP Vojvodine, ustavno-pravnom položaju AP Vojvodine, o odlukama koje treba da donesu Skupština i Vlada Vojvodine.

LSV neće praviti ustupke na uštrb interesa građana

- Liga socijaldemokrata Vojvodine nije spremna da pravi ustupke na uštrb interesa građanki i građana Vojvodine i nije spremna da odustane od onih načela koja su vezana za punu autonomiju Vojvodine. Naročito zbog toga što su građanke i građani Vojvodine, i kada je bio usvajan Ustav Republike Srbije 2006. godine, više nego jasno rekli da nisu zadovoljni istim i bojkotovali ustavni referendum. Dakle, ima otvorenih pitanja, o tim otvorenim pitanjima treba razgovarati ali ako se u okviru vladajuće koalicije dogovorimo onda mi imamo dvotrećinsku većinu i taj Statut se u Skupštini Vojvodine može doneti – naglasio je Bojan Kostreš.

Na pitanje da li se najavljivana saradnja SVM sa republičkom vlasti može reflektovati na stabilnost Vlade APV, zamenik predsednika LSV je istakao da je saradnja SVM sa SNS-om bila izvesna još kada su zajedno postigli dogovor oko vlasti u Subotici i drugim lokalnim samoupravama. To je, kako je rekao, legitimno jer svaka politička stranka bira način svog funkcionisanja.

Više nego korektni odnosi sa NDS

Komentarišući mogućnost učešća LSV i Nove demokratske stranke u republičkoj vlasti, Kostreš je rekao da su se Liga i NDS dogovorile oko koalicije jer veruju u isti sistem vrednosti i što su kao neophodnost postavili formiranje jakog građanskog bloka u Srbiji.

- Postoje teme oko kojih se ne slažemo. Između ostalog i oko nivoa autonomije Vojvodine i mi ćemo se, u okviru našeg zajedničkog nastupa u parlamentu, truditi da artikulišemo zajedničke stavove i tako funkcionišemo – naglasio je Kostreš, dodavši da Liga sa NDS-om ima više nego korektne i otvorene odnose.

Kostreš je potvrdio da je LSV doprinela dobrom izbornom rezultatu koalicije u kojoj je bila, ali da ne treba potceniti ni činjenicu da LSV, zbog postojećeg izbornog zakona, ne bi samostalno mogla da prođe cenzus, jer funkcioniše samo na teritoriji AP Vojvodine.

- Dakle, i jedni i drugi smo zaslužni za ovaj izborni rezultat. Imamo dogovor o saradnji, imamo vrlo dobre i korektne, prvo međuljudske odnose, pa onda sve ostalo, a kako ćemo donositi političke odluke i vući političke poteze, o tome ćemo u budućnosti – zaključio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 19.03.2014)



Odbori LSV | Petak, 20. 09. 2024. | Komentara: 0

Građani Zrenjanina plaćaju kaznu zbog burazersko-kumovskog poslovanja SNS-a i gradonačelnika Salapure

Javnost Zrenjanina juče je saznala da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila postupak javne nabavke radova na uređenju poljoprivrednog zemljišta, koji je Grad Zrenjanin raspisao 17. jula, a čija je vrednost 82,5 miliona dinara bez PDV-a.
Saopštenja | Četvrtak, 19. 09. 2024. | Komentara: 0

U Vučićevom ekonomskom tigru pokvareni mamografi. Zašto?

Liga socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove vodeće saradnice u Vojvodini, pokrajinske premijerke Maje Gojković da saopšte javnosti zašto su aparati za mamografiju u Institutu za onkologiju Vojvodine i Domu zdravlja „Novi Sad“ u kvaru.
Izjave | Sreda, 18. 09. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Za reviziju istorije je potrebno obrazovanje i znanje

Komentarišući izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da bi grob Josipa Broza Tita trebalo da bude izmešten iz Kuće cveća, te da bi i grobove narodnih heroja Ribara, Pijade, Đakovića i Milutinovića trebalo izmestiti sa Kalemegdana, član Predsedništva Lige socijaldemokrata – VOJVOĐANI i advokat Aleksandar Olenik kaže da je za reviziju istorije potrebno obrazovanje i znanje. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook