Inicijativa za izgradnju sigurnijeg okruženja za žene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 18. 04. 2023. | Komentara: 0

Inicijativa za izgradnju sigurnijeg okruženja za žene

Zrenjanin, 18. april 2023 - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin upozorava na sve teži položaj u kojem se žene nalaze. 

LSV

Žene su i dalje u neravnopravnom položaju na više nivoa, prvo jer se boje za svoj goli život u okviru svog doma, gde bi trebalo da su najsigurnije, u okviru svoje porodice. Svedoci smo da se od početka godine u Srbiji dogodilo već 11 femicida. Važno je reći da je skoro svaki femicid mogao biti sprečen.

Osim toga, žene nemaju uslove da se na adekvatan način bave svojim zdravljem zbog lošeg sistema prevencije i lečenja u državnom zdravstvenom sistemu gde su dugačke liste čekanja, kao i skupih pregleda u privatnoj praksi koje mnoge ne mogu sebi da priušte, te je procenat smrtnosti od malignih bolesti veći nego u ostalim evropskim državama, a prema podacima, žene u Srbiji u proseku žive oko sedam godina kraće nego žene u Evropskoj uniji. 

Zatim, žene su ekonomski zavisne, jer zarađuju manje od muškaraca. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, žene zarađuju manje od muškaraca bez obzira na stepen obrazovanja, pa tako žene mesečno zarade u proseku oko 12.000 dinara manje nego muškarci. 

Inicijativa Lige socijaldemokrata Vojvodine je da se svi akteri na zrenjaninskoj društvenoj i političkoj sceni udruže oko ideje solidarnosti i ravnopravnosti, i udruženja građana, pojedinci i političke partije bez obzira na ideološke razlike, jer je u pitanju opšta dobrobit društva i svi imamo zajednički cilj – da žene više ne strahuju za svoj život, da se poboljša kvalitet života žena i da za iste poslove zarađuju jednako kao muškarci. Pri rešavanju ovog problema, potrebno je koristiti sve postojeće mehanizme na lokalnom nivou i proceniti koje dodatne mere i procedure uvesti kako bi se izgradilo sigurnije okruženje za sve žene. 

Bojana Begović
odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine 
u Skupštini grada Zrenjanina




Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook