Izborni sistem u Srbiji nefer

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 23. 01. 2016. | Komentara: 0

Izborni sistem u Srbiji nefer

KIKINDA - Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Homanov, u intervjuu za “Kikindske”, ocenjuje da su vanredni parlamentarni izbori na republičkom nivou neočekivani i nepotrebni.



Kako tumačite raspisivanje još jednih prevremenih izbora za Skupštinu Srbije ?

- Vanredni parlamentari izbori su za mene neočekivani i nepotrebni u ovom momentu. Mislim da ne postoji nijedan racionalan razlog za raspisivanje parlamentarnih izbora osim neodoljive želje da se zadrži vlast još četiri godine. Ali, kada su već raspisani, normalno bi bilo i da se održe u istom danu sa pokrajinskim i lokalnim. Pre raspisivanja parlamentarnih izbora trebalo je dati vremena Akcionom timu za reformu političkog sistema, koji je formiran prošle godine, a koji između ostalog treba da se bavi i novim izbornim zakonom. Ovakav izborni sistem na republičkom nivou gde je cela Srbija jedna izborna jedinica, za nas iz LSV je neprihvatljiv jer je pre svega nefer. Regionalna zastupljenost u parlamentu je neravnomerna i bojim se da će i posle ovih izbora tako ostati.

Koliko će ti, veliki izbori, gurnuti u drugi plan lokalne i pokrajinske?

- Postavlja se, naravno, i pitanje kako da birači odvoje kampanju za lokalne i pokrajinske izbore od kampanje za republičke izbore. Ovakvim manevrom premijera se u stvari daje alibi lokalnim vlastima i pokušava se prikriti nesposobnost, nestručnost i nerad lokalnih funkcionera naprednjaka.

Verovatno će Aleksandar Vučić svojom kampanjom povući do boljeg rezultata SNS-a na lokalu?

- Naravno da će, kao i uvek do sada, popularnost premijera uticati i na rezultat lokalnog odbora SNS-a. Ali, uzimajući u obzir najznačajnije poteze premijera, a to su smanjenje plata i penzija, donošenje zakona o prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima i domaćim tajkunima, propast energetskog sporazuma sa Rusijom zbog odustajanja od izgradnje Južnog toka, silne afere ministara... očekujemo da odraz svega toga bude i rezultat SNS-a i na nižim nivoima.

Koliko će vama u LSV-u doprineti, a koliko smetati velika kampanja?

- Liga će svoju kampanju voditi kao i uvek do sada, bazirajući je na svoje sugrađane, jer bez obzira na to o kojim izborima se radi, mi se uvek obraćamo građankama i građanima naše opštine. Naravno, kampanja za parlamentarne izbore će se voditi u dogovoru sa koalicionim partnerima i nisam mišljenja da nama u Gradskom odboru LSV ta "velika" kampanja može odmoći a ni preterano pomoći. LSV je uvek spremna da izađe na izbore i predstavi biračima svoj program na svim nivoima.

(BILSV, 23. 01. 2016)



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook