Kolar: Vlast da uloži više energije i truda u rešavanje problema otpada i nečistoće

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 31. 08. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Vlast da uloži više energije i truda u rešavanje problema otpada i nečistoće

NOVI SAD – Komentarišući nivo čistoće u gradu, predsednik odborničke grupe „Vojvođanski front - Liga socijaldemokrata Vojvodine“ Robert Kolar kaže da se trud radnika koji održavaju čistoću grada ne dovodi u pitanje, ali da je upitna organizacija celokupnog procesa i stepen edukovanosti o javnoj higijeni.

LSV

- Trud radnika čistoće da grad održe čistim nije upitan.Upitna je organizacija celokupnog procesa, upitna je edukovanost stanovništva (prvenstveno mladih) o značaju javne higijene kao prvog stepenika ekološkog nivoa. Nije dovoljno, očigledno, osloniti se na kućno vaspitanje – ističe Kolar.

On dodaje da je posebno upitan status deponije koja to nije, nego je, zapravo, veliko smetlište.

- Ono što je hitno i alarmantno je prelazak grada na sistem primarne selekcije otpada jer na trenutni način ne da ne doprinosimo zdravijoj planeti kroz doprinos reciklaži nego smo u prvim redovima uništavanja planete. Kako je moguće da deo država u okruženju, na svega par destina ili stotina kilometara, uspeva da sprovede potpuni sistem selekcije i reciklaže i da steknu status najčistijih država, a mi se gušimo u smeću? Pa, tako što za to postoji politička volja, svest i, prvenstveno, obrazovanje nadležnih. Kada bi naše vlasti upotrebile 10% energije, vremena i uticaja (koje trenutno troše na to da se mrzimo i da nas mrze ili na seču Fruške gore) na hitno donošenje regulative, opredeljivanje sredstava za hitnu izgradnju adekvatnih deponija, beskompromisnog uvođenja primarne selekcije u lokalne samouprave i, naravno, ozbiljne edukacije, za veoma kratko vreme ne bismo mogli da prepoznamo vlastito okruženje – kazao je Kolar. 

Podsetio je da svojevremeno to i započeto, da je LSV-Vojvođani početkom 2000-tih godina u gradskoj vlasti realizovala projekat izgradnje pogona za selekciju otpada na gradskoj deponiji (koji se pokazao uspešnim i koji se baliranim otpadom otplaćivao kompaniji od koje je kupljen), da je rađena detaljna sanacija i rekonstrukcija deponije, početa izgradnja namenskih deponijskih bazena za ceđenje otpada sa metanskim odvodima, sa krajnjim ciljem izgradnje metanskog pogona iz otpada.

- Već narednim dolaskom nestručnih ljudi na čelo preduzeća pogon je rasturen a bazeni zatrpani. A danas smo tu gde jesmo – zaključio je Kolar.

(SzILSV-Vojvođani, 31.8.2023)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook