Marton: Lokalne samouprave su žrtve centralizacije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 01. 07. 2023. | Komentara: 0

Marton: Lokalne samouprave su žrtve centralizacije

Zrenjanin, 1. jul 2023 - Komentarišući predlog odluke o rebalansu budžeta grada Zrenjanina, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton ukazao je na katastrofalno stanje u budžetskom sistemu Republike Srbije.

LSV 

Lokalne samouprave su žrtve centralizovanog sistema koji favorizuje Vladu i ministarstva. Manje od 10% ukupnih javnih finansija Srbije čine sredstva svih gradova i opština i Autonomne Pokrajine Vojvodine. A 90% je u budžetu Vlade Srbije.

- Svaka priča o lokalnoj samoupravi, koja je garantovana Ustavom i Evropskom poveljom o lokalnim vlastima koju je Srbija ratifikovala i obavezna je da je poštuje, pada u vodu kada se zna da, na primer, grad Zrenjanin ima mizerno mala sredstva, bukvalno dovoljna za životarenje, dok ministri Vlade Srbije raspolažu velikim sredstvima, koje na kašičicu, bez ozbiljnog plana, dele kao „čarobne vile“. Zrenjaninu ne treba takav sistem, nego pravedna raspodela finansijskog kolača. Ono što se u Zrenjaninu proizvede, mora se u Zrenjaninu i uložiti - istakao je Marton.




Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Nastavljena kampanja

NOVI SAD - Kampanja "Podvuci liniju" kojom Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva primenu i produženje važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji, nastavljena je i danas konferencijama za novinare u Vršcu i Bačkoj Topoli.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook