Marton: Lokalne samouprave su žrtve centralizacije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 01. 07. 2023. | Komentara: 0

Marton: Lokalne samouprave su žrtve centralizacije

Zrenjanin, 1. jul 2023 - Komentarišući predlog odluke o rebalansu budžeta grada Zrenjanina, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton ukazao je na katastrofalno stanje u budžetskom sistemu Republike Srbije.

LSV 

Lokalne samouprave su žrtve centralizovanog sistema koji favorizuje Vladu i ministarstva. Manje od 10% ukupnih javnih finansija Srbije čine sredstva svih gradova i opština i Autonomne Pokrajine Vojvodine. A 90% je u budžetu Vlade Srbije.

- Svaka priča o lokalnoj samoupravi, koja je garantovana Ustavom i Evropskom poveljom o lokalnim vlastima koju je Srbija ratifikovala i obavezna je da je poštuje, pada u vodu kada se zna da, na primer, grad Zrenjanin ima mizerno mala sredstva, bukvalno dovoljna za životarenje, dok ministri Vlade Srbije raspolažu velikim sredstvima, koje na kašičicu, bez ozbiljnog plana, dele kao „čarobne vile“. Zrenjaninu ne treba takav sistem, nego pravedna raspodela finansijskog kolača. Ono što se u Zrenjaninu proizvede, mora se u Zrenjaninu i uložiti - istakao je Marton.




Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook