Matić: Zrenjanin treba decentralizovati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 22. 01. 2013. | Komentara: 0

Matić: Zrenjanin treba decentralizovati

ZRENJANIN - Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine mr Vojislav Matić ukazao je na današnjoj konferenciji za novinare na dodatno centralizovanje grada Zrenjanina, koje je sprovedeno od 6.jula.

LSV

- Mesne zajednice su do skoro raspolagale određenim sredstvima, koja su pored budžetskog dela, dolazila i od samodoprinosa, naftne rente, davanja u zakup prostora i slično. LSV je i tada ukazivala na pojedine probleme koji su bili evidentni, ali mnogo manje izraženi nego danas. Sada su ukinuti svi prihodi mesnih zajednica, koje su one ostvarivale i sav novac se direktno sliva u kasu gradskog budžeta. Odatle se za određene namene preraspodeljuje u mesne zajednice - objasnio je Matić.

On je upitao ko to misli da poznaje probleme mesne zajednice bolje od ljudi koji u njoj žive. Kako je rekao, LSV želi da skrene pažnju svim građanima i građankama grada Zrenjanina, a pre svega gradskoj vlasti, o neophodnosti i razlozima za rešavanje ovog problema.
- Zakonom o lokalnoj samoupravi gradovima, među kojima je i Zrenjanin, omogućeno je da budu podeljeni u više opština.To pravo do sada su iskoristili samo Beograd, Niš i Požarevac. Zrenjanin ima 123 hiljade stanovnika i druga je opština po veličini u Srbiji sa 1.400 kvadratnih kilometara, a prva u APV - podsetio je kandidat LSV za poslanika u vojvođanskoj Skupštini, napominjući da bi, kada bi grad bio decentralizovan i podeljen na više opština, svima bi bilo lakše.

- Naša sela su udaljena i do 35 km od grada. Zašto bi Melenčani, Botošani, Čenćani, Tomaševčani i drugi sve poslove završavali u Zrenjaninu, ako sve to mogu da urade na par stotina metara ili par kilometara od kuće? Cilj formiranja gradskih opština bio bi i rasterećenje gradske uprave, pa bi i ona mogla lakše da funkcioniše - istakao je Vojislav Matić, dodajući da je načinjen pomak napred ka decentralizaciji time što se sada u nekim mesnim kancelarijama mogu izvaditi osnovna dokumenta, ali da je načinjen i velik korak unazad time što su se mesnim zajednicama oduzeli računi i, samim tim, prihodi.  

- Predlažemo formiranje skupštinske komisije u Zrenjaninu koju će činiti sve parlamentarne grupe, sa zadatkom da sagleda stanje, mogućnosti i način finansiranja. Takođe, broj opština, teritoriju i druga pitanja. Želimo da probudimo svest kod svih o značaju rada na decentralizaciji grada Zrenjanina, pošto smo svedoci da nam, iz godine u godinu, sela odumiru i da je mladih sve manje - ocenio je on. Vojislav Matić je zaključio da je osnovni razlog takvog stanja nedostatak perspektive, prevashodno za mlade, koji treba da rade i zasnuju porodice, ali, usled nezaposlenosti, nemaju mogućnosti za to.

(BILSV, 22.01.2013)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook