Neophodno više ulaganja u kulturu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 20. 12. 2011. | Komentara: 0

Neophodno više ulaganja u kulturu

ZRENJANIN - Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu može da se pohvali brojnim realizovanim aktivnostima tokom ove godine, u koje se ubraja preko 30 književnih večeri, tribine, radionice za decu, promocije radova dobitnika književnih priznanja, obeležavanje tradicionalnih manifestacija i značajnih jubileja, kao i rad sa fondovima „Todor Manojlović“ i „Ljilja i Milka Mijatov“.

Vladimir Vasiljev

- Jedan od najznačajnijih poslova koji smo završili bila je revizija celokupnog knjižnog fonda, što je zakonska obaveza svake biblioteke i radi se jednom u deset godina. To je veliki poduhvat u kojem su učestvovali svi zaposleni svakodnevno tokom dva meseca – rekao je član GrO LSV Zrenjanin i direktor GNB „Žarko Zrenjanin“ Vladimir Vasiljev, dodajući da je revizijom utvrđeno da biblioteka ima skoro 200.000 jedinica bibliotečke građe, što je čini reprezentativnom matičnom bibliotekom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ove godine otvorena je i 96. biblioteka u nadležnosti matične zrenjaninske-u Okružnom zatvoru, a pored nje otvorene su i one u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ i u Zlatici. I ove godine fondovi „Todor Manojlović“ i „Ljilja i Milka Mijatov“ dodelili su nagradu, odnosno stipendije, a uspešno je završen i  konkurs časopisa „Ulaznica“ na kojem su učestvovali autori svih šest država bivše Jugoslavije, ali i iz Kanade, Švedske, Velike Britanije i  Nemačke.

- I najmlađi su uživali u sadržajima koje smo im namenili, a pre svega u 37. „Pesničkoj štafeti“ i 28. po redu „Čitalačkoj znački“. Istakao bih i veliko interesovanje Zrenjaninki i Zrenjaninaca za prvi „Korzo fest“, u kojem je biblioteka učestvovala sa promocijama najnovijih romana Mirjane Đurđević i Čarlsa Bukovskog, dok ove godine obećavamo imena koja će iznenaditi sve – istakao je Vladimir Vasiljev, koji je upozorio da aktivnosti GNB u sledećoj godini direktno zavise od gradskog budžeta.

- Trenutno se predviđa rast izdataka za funkcionisanje gradske uprave od 28 odsto, rast izdataka za javna preduzeća za čak 49 odsto i ukupan rast budžeta grada od 28 odsto. Jedino kultura i sport imaju pad od nešto manje od 1 odsto, što je veoma zabrinjavajući podatak, naročito ako se uzme u obzir da kultura uzima svega 6 do 7 odsto ukupnog budžeta grada – napomenuo je Vasiljev. On je dodao da je razvijanje svih segmenata, a zapostavljanje kulture i sporta poražavajuća činjenica, jer su upravo oni ono čime se grad Zrenjanin može  podičiti.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na ovaj problem već nekoliko godina. U Gradskom veću grada Zrenjanina nema člana zaduženog za oblast kulture, a upravo bi ta osoba bila koordinator između osnivača i postojećih budžetskih ustanova kulture – objasnio je Vladimir Vasiljev, dodajući da bi se na ovaj način značajno poboljšala ponuda kulturnih dešavanja u Zrenjaninu.

(BILSV, 20.12.2011.)
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.
Odbori LSV | Subota, 22. 06. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Ne plašim se, ali ni ne očekujem da će oni koji su mi oštetili auto biti uhvaćeni

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Maja Mrnuštik, kojoj su nožem izbušene gume pre dva dana u Novom Sadu, kaže za Danas da ne očekuje da će počinioci biti pronađeni.
Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook