Novi Sad ne može biti poligon za politikante

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 17. 03. 2016. | Komentara: 0

Novi Sad ne može biti poligon za politikante

NOVI SAD – Novi Sad ne može biti poligon za političke i politikantske eksperimente kao što to sada jeste, izjavio je šef Izbornog štaba Lige socijaldemokrata Vojvodine za Novi Sad i Bačku i predsednik Izvršnog odbora novosadskog odbora LSV Robert Kolar. On je dodao da gradska vlast treba da se bavi onim što komunalna sredina nalaže i što komunalna vlast nalaže, a to je servis građana za najosnovnije funkcije grada – voda, grejanje, struja, čistoća, zelenilo. 


Grad nikad nije bio prljaviji

- Novi Sad nikada u istoriji nije bio prljaviji, novosadska deponija se pretvorila u potencijalnu ekološku bombu. Malo pred izbore su kupili par novih kontejnera i to bi bilo to. To su osnovne stvari, vratiti komunalni sistem na njegovu osnovnu delatnost i to da bude ono čime će se  gradska vlast baviti. Ne visokom politikom, ne dodvoravanjima stranačkim liderima, nego brigom o funkcionisanju grada – kazao je Kolar gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Rekao je i da je LSV učestvovala sa DS u prethodnoj gradskoj vlasti i da to nije nešto najsrećnije što se Ligi desilo, jer puno stvari koje je želela da sprovedu nije mogla budući da je bila manji partner. Kolar je napomenuo i da je LSV na izborima 2012. godine dobila podršku građana, a samim tim i broj odbornika veći nego ranije i da, za razliku od ostalih stranaka u novosadskom parlamentu, niko od njih nije prešao u drugu stranku. Govoreći o predstojećim izborima, Kolar očekuje da Liga neće morati ni sa kim da razgovara i da će svojim rezultatom ostaviti iznenađene sve učesnike političke scene u Novom Sadu i u pokrajini. 

- Verujemo da ćemo biti u situaciji da, eventualno, ako i moramo tražiti partnera, mi budemo ti koji ćemo ga birati. S druge strane, svi visoki predstavnici aktuelne gradske vlasti su za ona preduzeća i one resore kojima su upravljali kadrovi LSV u periodu  od 2008. do 2012. rekli da su to preduzeća i resori koji su vođeni domaćinski, i da su to firme koje su ostavljene u dobrom poslovanju. To, takođe, znaju i građani i građanke Novog Sada. Imamo program, imamo ljude i upozaćemo pre izbora građane sa tim šta ćemo raditi – naglasio je Kolar. 

Dodao je da LSV u ovom trenutku još nema kandidata za gradonačelnika, a ne znači ni da će ga imati. Istakao je i da je činjenica da bi bilo ko od ljudi sa Ligine liste mogao da bude bolji gradonačenik od svih onih koji su obavljali tu funkciju poslednjih godina. Ukoliko budemo imali kandidata, to će biti čovek koji mora da se bavi menadžmentom, a ne politikom, kazao je Kolar.

Kriminalne organizacije vršljaju po komunalnom sistemu

Predsednik Izvršnog odbora GrO LSV Novi Sad je zamerio sadašnjoj vlasti u gradu što je dozvoljeno raznim strukturama, kriminalnim organizacijama, kriminalcima pojedincima da vršljaju po komunalnom sistemu. Kako je rekao, poslednje tri-četiri godine su na ivici skandala i afera, a to nije suština. 

- Ono što mi imamo nameru da uradimo i što ćemo uraditi pošto smo uvereni u izrazito visok rezultat na ovim izborima, kada ponovo preuzmemo vlast, je kompletna reorganizacija komunalnog sektora i uprave. Moram da vas podsetim da je gradski komunalni sistem identičan već decenijama u nazad. Promenili smo država, društvenih i državnih uređenja, promenili smo svega i svačega, a komunalni sistem je ostao zastareo, trom i postao je, nažalost, sve, samo ne ono što je osnova, a to je servis građana – napomenuo je Robert Kolar.

Komunalni sistem vratiti na osnovnu delatnost

U oštroj polemici sa predstavnicom liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ Dinom Vučinić, on je ukazao i da je Skupština grada mesto u kojem predstavnici građanki i građana razgovaraju, a da se umesto toga - poslednjih godina sve važne odluke donose po hitnom postupku i ne ostavlja se prostor da opozicija i pozicija detaljno razmatraju o tome.

Rober Kolar je naglasio da komunalna preduzeća treba vratiti na osnovnu delatnost, jer sve dodatne delatnosti koje su dobili su čista besmislica, a sadašnja vlast je u tome, kako je ocenio, briljirala. Osim toga, prema njegovim rečima, treba dobro pročešljati sve ono što je rađeno poslednjih 12 godina i prepustiti nadležnim organima, a svaku malverzaciju u korenu trajno istrebiti. Kako je rekao, komunalni sistem treba da bude efikasan jer je tu zbog građana a od njega umnogome zavise investicije. 
- Ne može doći investitor i onda čekati na priključak dve godine, dodao je. 

Prema Kolarovim rečima, komunalni sistem ne treba privatizovati, ali treba omogućiti partnerstvo sa privatnim investitorima, isključivo na novim projektima. Naveo je i da zaposlenih nema toliko više koliko se priča, ali da ima rođarsko-burazerski zaposlenih u čemu prednjače neki kriminalni pokreti, kriminalne organizacije

- Poenta je, dakle, vratiti komunalni sistem na osnovu delatnost i uposliti na pravi način prave ljude. Imamo delove grada gde Gradska čistoća ne uđe, gde Gradsko zelenilo ne uđe. Da li vi idete nekada peške, kolicima ili biciklom po nekim delovima grada koji imaju trototar? Pa ne može da se prođe zato što je razvaljeno i nikada više dobro zakrpljeno. Da ne pričamo da Novi Sad nema 30 posto trotoara od onoliko koliko bi trebalo da ima. To su stvari kojima bi komunalni sistem trebalo da se bavi, a ne visokom politikom, ne donošenjem deklaracije o čemu sve gradska skupština nije donosila. Treba da se bavi elementarnim životnim stvarima – zaključio je Robert Kolar. 

(BILSV, 17.03.2016)




Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook