Otpustite rođake, a uposlite radnike!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 10. 09. 2014. | Komentara: 0

Otpustite rođake, a uposlite radnike!

NOVI SAD – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad ponovo je upozorio gradsku vlast da reorganizacija i niz strukturalnih mera, koje su itekako neophodne posrnulom komunalnom sektoru u Novom Sadu, ne smeju biti iskorišteni za puko otpuštanje i ponižavanje stručnog kadra.

LSV

Oni navode da reorganizacija i strukturalne mere podrazumeva između ostalog da se na važne pozicije u komunalnom sektoru vrate ljudi koji su stručni, koji su taj posao godinama valjano radili. Umesto toga, ako je zaključiti po zbivanjima u JKP „Čistoća“, sprema se upravo suprotno, navedeno je u saopštenju GrO LSV Novi Sad.

- U preduzeću u kojem će uskoro biti 131 radnik viška, upravo je podeljeno oko stotinu aneksa ugovora o radu kojim su rođaci i stranački vojnici zaposleni od 2012. dobili novi raspored i prebačeni iz sektora gde se planira smanjenje broja radnih mesta ili potpuno gašenje (marketing, obezbeđenje, kuhinja itd) u službe osnovne delatnosti, dok su mnogi radnici iz tih delatnosti prebačeni u službe koje planiraju da ugase. Radi se o čistoj mahinaciji, jer se neće ništa uštedeti, zato što će preduzeće posle plaćati privatne firme za obavljanje upravo poslova obezbeđenja, održavanja higijene, prodaju obroka, odnose s javnošću – istaknuto je u saopštenju. 

- Nameštanje pozicija stranačkim kadrovima i rođacima je toliko neskriveno, da su u Predlogu pravilnika o reorganizaciji i sistematizaciji uslovi za radna i rukovodeća mesta prilagođavani stručnoj spremi i iskustvu upravo zaposlenima u protekle dve godine. Primera radi rukovodiocu komercijalnih poslova i službe razvoja treba ekonomski ili Poljoprivredni fakultet, koji je završio aktuelni šef komercijale u „Čistoći“ – dodaju ligaši.

O kakvim uštedama je reč, naročito u sektoru administracije, ilustruje podatak da tim Predlogom direktor umesto trenutno dva pomoćnika, treba da ima šest pomoćnika i jednog savetnika, napominje se u saopštenju.

- Umesto da se radnici uposle, a optimizacija radnih mesta krene transparentno i to od  stranačke vojske i rođaka, u JKP „Čistoća“ vlada atmosfera straha među dugogodišnjim radnicima, a likovanje nestručnih i novozaposlenih u protekle dve godine. U komunalnom sektoru odavno postoje problemi, ali su oni mogli biti rešeni. Međutim, na ovakav način gradska preduzeća koja su Novosađani decenijama gradili se potpuno razbijaju i urušavaju – zaključeno je u saopštenju Gradskog odbora LSV Novi Sad.

 (BILSV, 10.09.2014)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook