Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Zrenjanin, 3. april 2024 - Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.

LSV

Naša sela se gase, izgubila su oko 20 posto stanovništva za 10 godina, što je skoro duplo više nego što je izgubio grad. Prilično je vidljiv raskorak u kvalitetu života u gradskim u odnosu na seoske mesne zajednice, nekada velika sela postaju poluprazne, zapuštene sredine sa staračkim domaćinstvima.

Finansijska sredstva koncentrišu se u gradu, a naseljena mesta ostaju na marginama, nedostaju im osnovni uslovi za život – redovno dostupne ambulante, apoteke, redovan i pouzdan javni saobraćaj koji ih povezuje sa gradom.

Lek za ovaj problem treba tražiti u decentralizaciji i temeljnoj reformi lokalne samouprave. LSV – Vojvođani smatraju da je potrebno izmeniti finansiranje mesnih zajednica tako da se 50% od prikupljenih sredstava vrati mesnim zajednicama, i to strogo namenski i investiciono.

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani je u Skupštini grada već predlagala odluku o pravu seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica. Predlog odluke predviđa da se 50% poreza na imovinu fizičkih lica naplaćenog na teritoriji mesne zajednice, kao i prihoda koje mesna zajednica ostvari svojom delatnošću, vrati u budžet mesne zajednice. Osim iznosa potrebnog za tekuće funkcionisanje, sva ostala sredstva bi se koristila za saniranje problema mesnih zajednica i projekte razvoja.

Smatramo da zrenjaninska sela imaju potencijala, ali se u njih mora uložiti pažnja i novac. Dosta je praznih priča, vreme je da se konkretnim potezima pokaže briga za sela i sve ljude koji u njima žive.


Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani
u Skupštini grada ZrenjaninaOdbori LSV | Četvrtak, 30. 05. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin protiv nasilja: Oni uništavaju, mi popravljamo. Vratićemo pristojnost u Zrenjanin!

Kandidati za odbornike Skupštine grada koalicije "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" okrečili su kuću u naselju Mala Amerika, na kojoj su u dva navrata uništeni bilbordi.

Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 05. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad ima rešenje za goruće probleme - saobraćaj, urbanistički haos, nedostatak zelenila

Među najvećim problemima Novog Sada, kako pokazuju istraživanja, su saobraćajne gužve, problemi oko parkiranja, manjak zelenila... Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Maja Mrnuštik smatra da rešavanje jednog od tih problema povlači rešavanje drugog, jer je sve to povezano. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook