Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 28. 06. 2011. | Komentara: 0

Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

LSV ZrenjaninZRENJANIN - Na redovnoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Radovan Živankić, direktor Savremene galerije u tom gradu, rekao je da ta ustanova trenutno poseduje najveću zbirku savremene jugoslovenske umestnosti u Vojvodini, sa preko 2.800 dela: akvarela, grafika, uljanih slika. 

- One se, na žalost, i dalje nalaze u depou. Bilo je ideja da budu stavljene na uvid građanstvu i nadam se da će u skorije vreme doći  do realizacije tih planova. Takođe, zadovoljan sam i što smo rad naše izuzetne vajarke Ljubice Tapavički "Prelja", koji je kao gipsani odlivak stajao 50 godina, uspeli da izlijemo u bronzi i sačuvamo. Ta skulptura postavljena je na platou između Rimokatoličke katedrale i Gradske biblioteke " kaže Živankić. On je rekao i da je galerija 2006. godine proslavila pola veka postojanja i da je 1964. godine osnovana kao direktna posledica postojanja Umetničke kolonije u Ečki, formirane 1956. Galerija čuva i sistematski istražuje dela jugoslovenske i srpske likovne umetnosti od 1945. godine do danas, a deluje kroz različite sadržaje: organizovanje susreta likovnih umetnika iz zemlje i inostranstva, izložbe domaće i inostrane savremene umetnosti, i drugo i to u salonu Savremene galerije i u Ečki. Prema Živankićevim rečima, Umetnička kolonija Ečka ubrzo se afirmisala kao značajno mesto na kulturnoj mapi tadašnje Jugoslavije, a za njom i zrenjaninska galerija. Zrenjaninska Savremena galerija poznata je i po Bijenalu akvarela, nastalom iz bogate tradicije Kolonije akvarela, kojih je do sada bilo trideset. U toku je izložba IX Bijenala, po čemu je ova ustanova kulture poznata i van granica naše zemlje.

(BILSV, 28.06.2011.)




Odbori LSV | Sreda, 16. 05. 2012. | Komentara: 0

LDP podržao kandidate LSV u drugom krugu

ZRENJANIN – Liberalno demokratska partija u Zrenjaninu će, u drugom krugu izbora za Skupštinu AP Vojvodine po većinskom sistemu, podržati kandidate Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Martona i mr Vladimira Vasiljeva, potvrdio je juče menadžer GrO LDP Zrenjanin Rastko Stefanović.
Odbori LSV | Sreda, 16. 05. 2012. | Komentara: 0

Nastavak akcije uređenja parka "Titov gaj"

Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu Vladimir Vasiljev, zajedno sa Igorom Martonom, predsednikom Saveta MZ "Žarko Zrenjanin", obišao je danas park "Titov gaj", u kojem je, uz pomoć LSV, nastavljeno uređenje postavljanjem stubova za reflektore.
Odbori LSV | Ponedeljak, 14. 05. 2012. | Komentara: 1

Aleksandru Zografu nagrada Fonda "Todor Manojlović"

ZRENJANIN - Saši Rakeziću, strip crtaču iz Pančeva, u petak je, u Gradskoj kući Zrenjanina, svečano dodeljena nagrada Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet. Nagrada, koju je ovogodišnjem laureatu dodelio Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, sastoji se iz novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige dobitnika u ediciji "Feniks" Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook