Primerenije obeležiti Dan oslobođenja Zrenjanina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 04. 10. 2016. | Komentara: 0

Primerenije obeležiti Dan oslobođenja Zrenjanina

ZRENJANIN – Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin istakla je danas da bi Dan oslobođenja Zrenjanina u Drugom svetskom ratu, 2.oktobar 1944. godine, trebalo da zlatnim slovima bude upisan u istoriji grada i primerenije obeležen od strane lokalne samouprave. Kako je na konferenciji za novinare istakao odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina Predrag Perkić, pre 72 godine pobeđena je ideologija nacizma, koja je duže od tri godine sejala mržnju i smrt na ovim prostorima, a ovog 2. oktobra Zrenjanin je napunio sedam deceniju pod tim imenom.

LSV

– Podsećanje na ovaj bitan datum predstavlja uspomenu na slavne dane antifašističke borbe, ali i na godine prosperiteta Zrenjanina. Pod novim imenom naš grad je postao privredni gigant u kojem je radilo 50.000 zaposlenih. Zrenjanin je bio vodeći privredni centar SFRJ, a izvoz iz našeg grada merio se sa  izvozom cele Republike Crne Gore – istakao je Perkić.

Kako je istakao, LSV uporno podseća na činjenicu da je Zrenjanin pre 30 godina bio 68 odsto iznad proseka Srbije po prosečnim platama zaposlenih, a danas je pet procenata ispod proseka.
– Danas u našem gradu radi svega 29.000 zaposlenih, a izvoz nije ni 40 odsto onog od pre 30 godina. Današnji Zrenjanin je samo senka onog snažnog grada od pre 30 ili 40 godina – istakao je Perkić ocenjujući da bi lokalna samouprava morala adekvatnije da obeleži ovaj bitan datum, a ne da se, kao što je to slučaj, „sve svede samo na vence“.

– Naš grad ima slavnu i veliku prošlost, a 2.oktobar jedan važan kamen u mozaiku te istorije. Ovih dana Zrenjaninu su potrebne nove ideje i nova energija. Ona nam hronično nedostaje! Možda je baš spona sa veličanstvenom antifašističkom borbom, ali i sa uspešnim godinama razvoja grada prilika da se pronađu nove ideje i nova snaga? Liga socijaldemokrata Vojvodine sigurna je da je to pravi put – zaključio je Perkić.

(BILSV, 04. 10. 2016)





Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook